De 52-jarige bestuurder van de ontspoorde hogesnelheidstrein nabij Santiago de Compostella, Francisco José Garzon, is officieel aangehouden, zo meldt de Spaanse politie. Garzon wordt beschuldigd van 'misdaden met betrekking tot het ongeval'. De politie hoopt hem vrijdag te kunnen ondervragen. De man ligt met lichte verwondingen in het ziekenhuis en wordt permanent bewaakt.

Onderzoekers bestuderen intussen de zwarte doos van de trein en focussen zich op het veiligheidssysteem. De trein van Madrid met eindbestemming Ferrol reed weliswaar op een spoor dat is uitgerust met het automatische remsysteem ERMTS, maar dat zou volgens syndicale bronnen niet geïnstalleerd geweest zijn op de plaats van het drama.

Identiteit slachtoffers achterhalen

De hogesnelheidstrein met 218 passagiers aan boord ontspoorde in een scherpe bocht op vier kilometer van het station van Santiago de Compostella. In contacten met de verkeersleiding voor en na de crash, die in de pers opdoken, gaf de bestuurder toe dat de trein 190 kilometer per uur reed in een bocht waar een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur geldt.

Eerder werd bericht dat 80 mensen het ongeval niet overleefden, maar de dodentol werd voorlopig teruggebracht tot 78. Bij de forensische experts verluidde dat enkele lichaamsdelen verkeerd geïdentificeerd werden. Tweeënzeventig slachtoffers zijn reeds geïdentificeerd. Onder hen bevinden zich drie buitenlanders: een Algerijn, een Mexicaan en een Amerikaan.

Er bevinden zich nog ruim tachtig mensen in het ziekenhuis. Daarvan zouden er ruim dertig in kritieke toestand verkeren.

Op de plaats van het ongeval is het spoorverkeer intussen hersteld op één van de sporen. (Belga/TE)

De 52-jarige bestuurder van de ontspoorde hogesnelheidstrein nabij Santiago de Compostella, Francisco José Garzon, is officieel aangehouden, zo meldt de Spaanse politie. Garzon wordt beschuldigd van 'misdaden met betrekking tot het ongeval'. De politie hoopt hem vrijdag te kunnen ondervragen. De man ligt met lichte verwondingen in het ziekenhuis en wordt permanent bewaakt. Onderzoekers bestuderen intussen de zwarte doos van de trein en focussen zich op het veiligheidssysteem. De trein van Madrid met eindbestemming Ferrol reed weliswaar op een spoor dat is uitgerust met het automatische remsysteem ERMTS, maar dat zou volgens syndicale bronnen niet geïnstalleerd geweest zijn op de plaats van het drama. Identiteit slachtoffers achterhalenDe hogesnelheidstrein met 218 passagiers aan boord ontspoorde in een scherpe bocht op vier kilometer van het station van Santiago de Compostella. In contacten met de verkeersleiding voor en na de crash, die in de pers opdoken, gaf de bestuurder toe dat de trein 190 kilometer per uur reed in een bocht waar een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur geldt. Eerder werd bericht dat 80 mensen het ongeval niet overleefden, maar de dodentol werd voorlopig teruggebracht tot 78. Bij de forensische experts verluidde dat enkele lichaamsdelen verkeerd geïdentificeerd werden. Tweeënzeventig slachtoffers zijn reeds geïdentificeerd. Onder hen bevinden zich drie buitenlanders: een Algerijn, een Mexicaan en een Amerikaan.Er bevinden zich nog ruim tachtig mensen in het ziekenhuis. Daarvan zouden er ruim dertig in kritieke toestand verkeren. Op de plaats van het ongeval is het spoorverkeer intussen hersteld op één van de sporen. (Belga/TE)