Francisco Jose Garzon (52) vertelde aan de onderzoeksrechter dat hij 190 kilometer per uur reed op een plaats waar hij maar 80 per uur mocht rijden. Hij verklaarde dat hij was afgeleid en niet meer op de weg aan het letten was. Hij realiseerde zich niet dat hij aan de plaats kwam waar hij moest afremmen. Wanneer hij begon te remmen, was het al te laat.

De bestuurder wordt 79 keer doodslag ten laste gelegd door professionele roekeloosheid. Hij werd zondagavond onder voorwaarden vrijgelaten. De rechter nam zijn paspoort in beslag, heeft hem opgedragen zich elke week te melden en verbood hem zes maanden niet met een trein te rijden.

Bij de treinramp kwamen 79 mensen om het leven. Tientallen mensen liggen nog in het ziekenhuis.

'Ik wil dood. Ik wil dood'

Volgens buurbewoner Evaristo Iglesias, die meteen naar de verongelukte trein liep om hulp te bieden, zei de treinbestuurder tegen hem dat hij te snel reed en er niet in geslaagd was de trein te doen stoppen.

"Hij zei dat hij moest afremmen en de snelheid beperken tot 80 km per uur, maar dat het niet lukte omdat hij te snel reed", vertelt de getuige.

"Hij bleef maar herhalen 'Ik wil dood. Ik wil dood.' Hij bleef dat maar herhalen. En dat hij het niet meer kon aanzien", zei Iglesias in een interview op de Spaanse zender Antena 3.

De bestuurder werd met lichte verwondingen en bebloed aangezicht door hulpverleners weggebracht naar het ziekenhuis.

200 km/u

Een jonge vrouw die op de trein zat, Carla Serrano, zag de snelheid van 200 km per uur staan op een informatiescherm in haar wagon. Dat zei ze in een interview op de openbare televisie.

"We kwamen juist uit een tunnel en mijn verloofde zei nog 'We halen een snelheid van 200'. Ik keek naar het scherm en er stond inderdaad 200 per uur op", zei de jonge vrouw die met de trein uit Madrid terugkwam, waar ze een tentoonstelling over Salvador Dali had bezocht.

"Het was verschrikkelijk. Mensen lagen dood op de sporen", zei ze. Zelf was ze lichtgewond. (Belga/TE)

Francisco Jose Garzon (52) vertelde aan de onderzoeksrechter dat hij 190 kilometer per uur reed op een plaats waar hij maar 80 per uur mocht rijden. Hij verklaarde dat hij was afgeleid en niet meer op de weg aan het letten was. Hij realiseerde zich niet dat hij aan de plaats kwam waar hij moest afremmen. Wanneer hij begon te remmen, was het al te laat. De bestuurder wordt 79 keer doodslag ten laste gelegd door professionele roekeloosheid. Hij werd zondagavond onder voorwaarden vrijgelaten. De rechter nam zijn paspoort in beslag, heeft hem opgedragen zich elke week te melden en verbood hem zes maanden niet met een trein te rijden. Bij de treinramp kwamen 79 mensen om het leven. Tientallen mensen liggen nog in het ziekenhuis.'Ik wil dood. Ik wil dood'Volgens buurbewoner Evaristo Iglesias, die meteen naar de verongelukte trein liep om hulp te bieden, zei de treinbestuurder tegen hem dat hij te snel reed en er niet in geslaagd was de trein te doen stoppen. "Hij zei dat hij moest afremmen en de snelheid beperken tot 80 km per uur, maar dat het niet lukte omdat hij te snel reed", vertelt de getuige. "Hij bleef maar herhalen 'Ik wil dood. Ik wil dood.' Hij bleef dat maar herhalen. En dat hij het niet meer kon aanzien", zei Iglesias in een interview op de Spaanse zender Antena 3. De bestuurder werd met lichte verwondingen en bebloed aangezicht door hulpverleners weggebracht naar het ziekenhuis. 200 km/uEen jonge vrouw die op de trein zat, Carla Serrano, zag de snelheid van 200 km per uur staan op een informatiescherm in haar wagon. Dat zei ze in een interview op de openbare televisie. "We kwamen juist uit een tunnel en mijn verloofde zei nog 'We halen een snelheid van 200'. Ik keek naar het scherm en er stond inderdaad 200 per uur op", zei de jonge vrouw die met de trein uit Madrid terugkwam, waar ze een tentoonstelling over Salvador Dali had bezocht. "Het was verschrikkelijk. Mensen lagen dood op de sporen", zei ze. Zelf was ze lichtgewond. (Belga/TE)