Bestorming dranghekken Melilla: aantal doden loopt op tot 23

Archiefbeeld na een confrontatie aan het grenshek op 2 maart 2022. © Getty

Al 23 Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken aan de Spaanse exclave Melilla in Marokko.

Vrijdag probeerden zowat 2000 migranten en/of vluchtelingen Melilla binnen te raken.

In die laatste balans spreken de autoriteiten van de provincie Nador behalve van 23 doden ook van 18 migranten en één lid van de veiligheidsdiensten die onder medische observatie blijven. Mogelijk loopt het aantal doden nog verder op.

Goed 130 migranten slaagden erin Melilla te bereiken.

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd. Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, bracht de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

‘Aanval, georganiseerd door maffia’

Vanuit Madrid werd zaterdag hard uitgehaald naar ‘een aanval’ tegen de Spaanse territoriale integriteit. Premier Pedro Sanchez omschreef het drama als ‘een gewelddadige aanval, georganiseerd door de maffia die betrokken is bij mensensmokkel ,op een stad die op Spaans grondgebied ligt’. Sanchez had lof voor het werk van de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doelwit van Afrikaanse migranten en vluchtelingen, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Partner Content