Bestorming Capitool: parlementaire commissie wil Steve Bannon voor de rechter brengen

Steve Bannon wordt ervan verdacht dat hij vooraf kennis had van plannen voor de gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari © Belga Image

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die onderzoek voert naar de bestorming van het Capitool op 6 januari, wil Donald Trumps voormalige raadgever Steve Bannon voor de rechter brengen.

De commissie nam unaniem een resolutie aan waarin ze Bannon beschuldigt van minachting van het Congres, omdat hij vorige week geweigerd had te getuigen.

Stemming

De resolutie gaat nu naar het voltallige, door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden, die donderdag moet beslissen of het dossier wel degelijk wordt overgemaakt aan de rechtbank.

Gebeurt dat en gaat de rechter over tot vervolging, dan riskeert Bannon een jaar cel.

Bestorming Capitool

Bannon was de belangrijkste raadgever van Donald Trump in zijn eerste maanden als president.

Hij zou op voorhand op de hoogte zijn geweest dat er gewelddadige protesten zouden plaatsvinden op 6 januari. De dag voor de bestorming van het Capitool, zei hij op zijn podcast dat ‘morgen de hel gaat losbreken’.

Uitgenodigd

Hij was vorige week donderdag niet ingegaan op de uitnodiging om voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden te getuigen. Hij beriep zich op ‘executive privilege’, wat inhoudt dat een (ex-)president het recht heeft om informatie niet vrij te geven aan het Congres.

Volgens de commissie heeft Bannon geen recht op dat privilege en is hij dus wel verplicht om te getuigen.

Donald Trump

De commissie van het Huis van Afgevaardigden werd opgericht om de rol te evalueren die Donald Trump heeft gespeeld bij de aanval op het Capitool op het moment dat het Congres de resultaten van de verkiezingen valideerde.

De bestorming gebeurde na een toespraak van Trump, waarin hij de Democraten voor de zoveelste keer beschuldigde van het ‘stelen’ van de verkiezingsoverwinning.

Partner Content