Commissie: bestorming Capitool was ‘poging tot staatsgreep’, ‘onder aanmoedigingen’ van Trump

Bennie Thompson, voorzitter van de commissie. © GettyImages

De betogers die het Capitool bestormden op 6 januari 2021 hebben dat gedaan na ‘aanmoedigingen’ door Donald Trump.

Dat stelde de voorzitter van de onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres, de Democratische afgevaardigde Bennie Thompson, bij de start van de eerste openbare hoorzitting van de onderzoekscommissie rond 6 januari.

De bestorming van het Capitool was ‘de culminatie van een poging tot staatsgreep’, aldus Thompson. ‘Het geweld was geen ongeluk, maar Donald Trumps laatste poging om aan de macht te blijven.’ Trump vocht de uitslag aan van de door hem verloren verkiezingen in zestig rechtszaken en verloor ze allemaal. ‘Hij verloor in de rechtbanken, net zoals hij deed in de stemhokjes’, zei Thompson. Voor gewone Amerikanen houdt het daar op, maar ‘voor Donald Trump begon het daar’.

De eerste openbare hoorzitting van de commissie begon donderdag om 20.00 uur lokale tijd en wordt live uitgezonden door de grote nieuwszenders, met uitzondering van het rechtse Fox News. De commissie, die bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen, heeft het tijdstip gekozen om de aandacht van zoveel mogelijk Amerikanen te trekken.

De komende weken zijn er meer hoorzittingen, waar getuigen worden gehoord en onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Bij de bestorming van het Capitool kwamen op de dag zelf vier mensen om het leven, van wie er een werd doodgeschoten door de politie. Vier politieagenten die bij de verdediging van het complex betrokken waren, pleegden later zelfmoord. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Partner Content