Bestand Oekraïne: ‘Het gaat beter maar niet goed genoeg’

Onderhandelaars in Minsk © Reuters

De situatie in Oekraïne gaat erop vooruit maar moet nog verder verbeterd worden. Dat is de conclusie na een telefoongesprek tussen de presidenten Porosjenko van Oekraïne, Hollande van Frankrijk, Poetin van Rusland en de Duitse bondskanselier Merkel.

Dat meldt het Elysée, in een communuqué namens de Franse president.

“De uitvoering van het pakket aan maatregelen dat op 12 februari in Minsk werd overeengekomen, werd bestudeerd. Er is vooruitgang vastgesteld, maar de situatie moet nog verder worden verbeterd”, aldus het Elysée.

“De vier leiders zijn overeengekomen om aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) te vragen een meer directe rol te spelen en te controleren of de wapenstilstand wordt gerespecteerd”. De waarnemers van de OVSE zullen daarover dagelijks rapporteren.

Het akkoord dat de leiders van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne vorige maand overeenkwamen omvat onder andere de terugtrekking van de zware wapens, de oprichting van een gedemilitariseerde zone en het begin van een dialoog tussen Kiev en de rebellengroepen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content