Bestand Israël-Palestina al aan flarden: ’40 doden door Israëlisch bombardement’

Palestijnse reddingswerkers halen het lichaam van een man weg uit het puin van zijn huis in Rafah, na een bombardement van Israël. © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Het bestand tussen Israël en Palestina moest drie dagen duren, maar is na luttele uren aan flarden geschoten. Er zouden 40 doden gevallen zijn in de Gazastrook. Israël zegt gereageerd te hebben op een raketaanval van terreurorganisatie Hamas.

Het moest drie dagen duren, het bestand tussen Israël en Palestina. Enkele uren laten wordt echter al melding gemaakt van doden aan Palestijnse kant. Israël verdedigt zich dan weer door te zeggen dat het reageerde op een raketaanval van terreurorganisatie Hamas.

In de buurt van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, werden snel na de pas begonnen wapenstilstand opnieuw acht Palestijnen gedood bij Israëlisch artilleriegeschut. Dat heeft een Palestijnse medische bron gezegd. Uren later schrijft Reuters dat er 40 doden zijn gevallen, ook al in Rafah. Hamas, de terreurorganisatie die de plak zwaait in Gaza, maakt melding van vier doden, aldus AFP.

Volgens Israël werd het bestand, mee tot stand gekomen dankzij de VS en de VN, geschonden door Hamas en andere militante groepen.

72 uur

Het afgesproken staakt-het-vuren ging pas om 7 uur Belgische tijd van start en zou normaal gezien 72 uur duren. Israëlische en Palestijnse media maakten kort voor het nieuws over de dodelijke slachtoffers al melding van hevige vuurgevechten in de regio.

Eerdere pogingen tot een staakt-het-vuren in het conflict liepen telkens op niets uit.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content