Besparen met of zonder Papandreou aan het Griekse roer?

© Reuters

Of Papandreou het Griekse volk door het Europese besparingsplan zal loodsen zal nog moeten blijken. Zijn lot hangt nu af van een vertrouwensstemming in het Griekse parlement. Het is wachten op de uitkomst daarvan.

De vertrouwensstemming in Griekenland over de toekomst van premier Papandreou en diens regering zal plaatsvinden zodra de Europese en Amerikaanse beurzen gesloten zijn. Het voorafgaande parlementair debat is wel al begonnen. Papandreou bereidde een alliantie voor met de rechtse oppositie over het Europese steunplan. Eerder werd al officieel afstand genomen van een omstreden referendum over dat plan. Twee zwaargewichten in de socialistische regering, Evangelos Venizelos en Andreas Loverdos, hadden daar zware druk voor uitgeoefend.

Zo had Venizelos een telefonisch onderhoud met het hoofd van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, Commissaris voor Economische Zaken Olli Rehn, en zijn Duitse ambtsgenoot Wolfgang Schäuble. Hij verzekerde dat de regering het vertrouwen zou vragen om te werken aan de formatie van een coalitieregering.

“Ik houd niet vast aan mijn zitje”, verklaarde Papandreou eerder al, nadat de rechtse oppositie plots toegaf om enkele weken een tijdelijke coalitieregering te steunen, zodat het Europese steunplan kan goedgekeurd worden. “We moeten onmiddellijk beginnen te praten over de vorming van een coalitieregering (…) en dan de procedure opstarten voor vervroegde verkiezingen.”

Premierwissel?

Papandreou beschikt maar over een kleine, theoretische meerderheid in het parlement. Eén van zijn getrouwen, de socialistische veteraan Telemaque Hytiris, zei al dat de premier enkel genoeg steun zal krijgen als hij daadwerkelijk direct de procedure begint voor een regering van nationale eenheid, en zich indien nodig akkoord verklaart met een ander als premier. Papandreou had dat in eerste instantie uitgesloten, zeer tegen de zin van zijn conservatieve rivaal Antonis Samaris. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content