Beschuldigingen van seksueel misbruik tegen VN-soldaten in Zuid-Sudan

26/02/18 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Bron: Belga

Na beschuldigingen van seksuele uitbuiting tegen leden van de VN-vredesmissie in Zuid-Sudan, heeft de regering van het door een burgeroorlog geteisterde land maatregelen geëist. De Verenigde Naties moeten de vermoedelijke daders ter verantwoording roepen, zei regeringswoordvoerder Michael Makuei Lueth maandag. Het misbruiken van burgers 'mag niet onbestraft blijven'.

Beschuldigingen van seksueel misbruik tegen VN-soldaten in Zuid-Sudan

VN-blauwhelmen © REUTERS

Leden van een Ghanese politie-eenheid worden ervan beschuldigd in een opvangkamp voor kwetsbare burgers seks gehad te hebben met vrouwen in ruil voor wederdiensten, zo had de VN-missie zaterdag meegedeeld. Dat is een duidelijke schending van de VN-gedragscode.

De 46 manschappen tellende eenheid werd naar verluidt onmiddellijk van zijn post in Wau (in het westen van het land) teruggetrokken en een onderzoek werd ingeleid. In het verleden werden er wel vaker beschuldigingen van seksuele uitbuiting en misbruik geuit tegen VN-vredestroepen, onder andere in Congo en in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dergelijke beschuldigingen lopen nu ook tegen hulpverleners, zoals recentelijk tegen de hulporganisatie Oxfam.

In Zuid-Sudan heerst sinds eind 2013 een burgeroorlog die rond de vier miljoen mensen op de vlucht heeft gedreven. Een VN-missie met rond de 13.000 soldaten en 1.500 politieagenten beschermt en helpt een wapenstilstand om te zetten. Een commissie van de VN-Mensenrechtenraad heeft de Zuid-Sudanese strijdkrachten onlangs nog beschuldigd van misdaden tegen de mensheid.

Onze partners