Beruchte drugsbaron Joaquin Guzman ontsnapt uit gevangenis

Joaquin 'El Chapo' Guzman Loera © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzman is ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Het is al voor de tweede keer dat hij weet te ontsnappen uit de gevangenis. Er is meteen een zoekactie op poten gezet.

Joaquin Guzman is voor het laatst gezien in de douches van de gevangenis Altiplano, niet ver van Mexico City. Dat bevestigt de Nationale Veiligheidscommissie van Mexico. Bij een routinecontrole merkten cipiers dat hij niet in zijn cel was.

Er is een zoekactie bezig en alle vluchten vanaf het nabijgelegen vliegveld van Toluca zijn opgeschort.

Tweede keer

De 60-jarige Guzman, ook bekend onder zijn bijnamen ‘El Chapo’ en ‘Shorty’, wordt beschouwd als de leider van het invloedrijke Sinaloakartel, een van de belangrijkste drugskartels van Mexico en omstreken.

Het is al voor de tweede keer dat hij weet te ontsnappen uit de gevangenis. Nadat hij in 1993 in Guatemala was gearresteerd, slaagde hij er in 2001 in om verstopt in een mand vuile was de benen te nemen. Vorig jaar, na een zoektocht van 13 jaar dus, werd hij opnieuw gevat in een Mexicaans vakantieoord. Het werd beschouwd als een grote overwinning voor de Mexicaanse regering.

Machtig

Vóór Guzmans tweede arrestatie had zakenblad Forbes hem nog een van de machtigste mensen van de wereld genoemd, omwille van de grote invloed van het Sinaloakartel.

In 2012 gaf de Amerikaanse stad Chicago hem de titel van ‘Public Enemy Number 1‘, een ‘eer’ die na Al Capone in 1930 niemand nog te beurt was gevallen. Dit omdat hij Chicago als draaischijf zou hebben gebruikt voor zijn drugsactiviteiten in de Midwest.

Over zijn turbulente levenswandel zijn romans gescheven en liedjes gezongen. Over zijn leven doen vele verhalen de ronde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content