Tarik Jadaoun of 'Abu Hamza Al-Belgiki' riskeert in Irak de doodstraf. Hij werd gearresteerd tijdens de slag om Mosoel en verklaarde dat hij onder meer instond voor de opleiding van kindsoldaten voor IS. Naar eigen zeggen beschikt hij over informatie die ons land vooruit zou helpen.

'Ik wilde de Belgische veiligheidsdiensten wel helpen, maar ik had er de middelen niet toe', aldus Jadaoun. 'Ze hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet.' De informatie waarover hij beschikt 'weegt eigenlijk licht, maar misschien kan men met lichte informatie wel grootse zaken bereiken'.

Jadaoun meldt ook nog dat hem niets ten laste gelegd kan worden, buiten het feit dat hij lid is geweest van een terroristische organisatie. 'Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid', zegt hij. Ook beweert Jadaoun dat hij amper gevochten heeft voor IS, en dat hij slechts verpleger was aan het front.

Toch verontschuldigt hij zich voor de aanslagen. 'Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België', zegt Jadaoun. 'Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.' Ook wil hij zijn vrouw, waarmee hij in Syrië getrouwd is, en zijn familie in België terugzien.'

Tarik Jadaoun of 'Abu Hamza Al-Belgiki' riskeert in Irak de doodstraf. Hij werd gearresteerd tijdens de slag om Mosoel en verklaarde dat hij onder meer instond voor de opleiding van kindsoldaten voor IS. Naar eigen zeggen beschikt hij over informatie die ons land vooruit zou helpen. 'Ik wilde de Belgische veiligheidsdiensten wel helpen, maar ik had er de middelen niet toe', aldus Jadaoun. 'Ze hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet.' De informatie waarover hij beschikt 'weegt eigenlijk licht, maar misschien kan men met lichte informatie wel grootse zaken bereiken'.Jadaoun meldt ook nog dat hem niets ten laste gelegd kan worden, buiten het feit dat hij lid is geweest van een terroristische organisatie. 'Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid', zegt hij. Ook beweert Jadaoun dat hij amper gevochten heeft voor IS, en dat hij slechts verpleger was aan het front.Toch verontschuldigt hij zich voor de aanslagen. 'Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België', zegt Jadaoun. 'Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.' Ook wil hij zijn vrouw, waarmee hij in Syrië getrouwd is, en zijn familie in België terugzien.'