Kort na de bekendmaking sprak Sanders zijn supporters toe via een livestream. 'Ik kan niet met een gerust geweten doorgaan met deze campagne, die niet kan winnen en die het belangrijke werk zou hinderen dat van ons allemaal wordt verlangd in deze moeilijke tijd', zei hij. Toch was het 'een moeilijke en pijnlijke beslissing', aldus de senator vanuit zijn huis in Burlington, Vermont.

Op die manier maakt Sanders de weg vrij voor voormalig vicepresident Joe Biden, die het in november moet opnemen tegen de Republikeinse presidentskandidaat en zittend president Donald Trump. Sanders feliciteerde Joe Biden in zijn online toespraak, die hij een 'respectabele man' noemde en kondigde aan dat hij met Biden zal samenwerken om zijn progressieve ideeën op de agenda te krijgen.

Om de Democratische presidentskandidatuur binnen te halen moet Biden eerst nog officieel door zijn partij worden voorgedragen als kandidaat op een conventie, die werd uitgesteld tot augustus vanwege de coronacrisis.

Dat Sanders zich zou terugtrekken, was verwacht na enkele nederlagen op belangrijke dagen in de voorverkiezingen. In maart haalde hij het bijvoorbeeld niet van de gematigde Biden in de voorverkiezingen in Florida, Illinois en Arizona. In totaal kon Sanders 914 afgevaardigden voor de Democratische partijconventie achter zich scharen, Biden 1.217.

De 78-jarige senator voor Vermont maakte zich populair als progressieve Democraat. De zelfverklaarde socialist pleitte zo voor grote veranderingen aan het belastingsysteem, een duur milieubeleid en gezondheidszorg voor iedereen.

Ook in 2016 had Sanders reeds meegedongen voor het presidentschap. Toen verloor hij de Democratische voorverkiezingen ten voordele van Hillary Clinton.

De Amerikaanse presidentsverkiezing vindt plaats op 3 november.

Kort na de bekendmaking sprak Sanders zijn supporters toe via een livestream. 'Ik kan niet met een gerust geweten doorgaan met deze campagne, die niet kan winnen en die het belangrijke werk zou hinderen dat van ons allemaal wordt verlangd in deze moeilijke tijd', zei hij. Toch was het 'een moeilijke en pijnlijke beslissing', aldus de senator vanuit zijn huis in Burlington, Vermont. Op die manier maakt Sanders de weg vrij voor voormalig vicepresident Joe Biden, die het in november moet opnemen tegen de Republikeinse presidentskandidaat en zittend president Donald Trump. Sanders feliciteerde Joe Biden in zijn online toespraak, die hij een 'respectabele man' noemde en kondigde aan dat hij met Biden zal samenwerken om zijn progressieve ideeën op de agenda te krijgen. Om de Democratische presidentskandidatuur binnen te halen moet Biden eerst nog officieel door zijn partij worden voorgedragen als kandidaat op een conventie, die werd uitgesteld tot augustus vanwege de coronacrisis. Dat Sanders zich zou terugtrekken, was verwacht na enkele nederlagen op belangrijke dagen in de voorverkiezingen. In maart haalde hij het bijvoorbeeld niet van de gematigde Biden in de voorverkiezingen in Florida, Illinois en Arizona. In totaal kon Sanders 914 afgevaardigden voor de Democratische partijconventie achter zich scharen, Biden 1.217. De 78-jarige senator voor Vermont maakte zich populair als progressieve Democraat. De zelfverklaarde socialist pleitte zo voor grote veranderingen aan het belastingsysteem, een duur milieubeleid en gezondheidszorg voor iedereen. Ook in 2016 had Sanders reeds meegedongen voor het presidentschap. Toen verloor hij de Democratische voorverkiezingen ten voordele van Hillary Clinton. De Amerikaanse presidentsverkiezing vindt plaats op 3 november.