Bernie Sanders op kop in aanloop naar voorverkiezingen in Nevada

Bernie Sanders © Reuters

De Democraten in Nevada trekken zaterdag naar zaaltjes in de staat om er deel te nemen aan de caucus, een door de parij georganiseerde bijeenkomst. Volgens de laatste peilingen haalt kandidaat Bernie Sanders het met ruime voorsprong in die staat.

Volgens RealClearPolitics, dat gemiddelden neemt van de belangrijkste peilingen, haalt Sanders het met 14 procentpunten verschil van nummer twee Joe Biden (30 versus 16 procent). Biden stond tot vorige week nog aan kop in Nevada, maar sinds 13 februari, na de voorverkiezing in New Hampshire waar Biden op de vijfde plaats eindigde, heeft Sanders een opmars gekend. Elizabeth Warren zou derde eindigen (14,5 procent), Pete Buttigieg vierde (12,5 procent) en Tom Steyer vijfde (10,5 procent). Amy Klobuchar, die in New Hampshire verrassend derde werd, zou nog 9,5 procent halen. In Nevada wonen veel Latino’s, en de voorverkiezing is dan ook een goede graadmeter voor hoe die groep in de rest van het land zal stemmen.

Sanders staat ondertussen ook in de nationale peilingen duidelijk op kop (+10 procentpunten), en volgens een peiling van Emerson College waarover The Hill bericht zou Sanders ook de enige kandidaat zijn die kans maakt om Donald Trump te verslaan. Die laatste moet zich trouwens geen zorgen maken over Nevada. Hij heeft sowieso een enorme voorsprong op zijn enige tegenkandidaat Bill Weld en de Republikeinen hebben beslist om onder meer in Nevada geen voorverkiezing te organiseren. Pollingwebsite FiveThirtyEight berekende dan weer dat Sanders 37 procent kans heeft om aan het einde van de rit een meerderheid van de Democratische kiesmannen binnen te halen. Opvallend: er is momenteel een kans van 40 procent dat geen enkele kandidaat een meerderheid haalt, en we in juli een ‘brokered convention’ krijgen.

Chaos in Iowa

Na de chaos na de caucus in Iowa, waar het doorgeven van de resultaten via een app door technische problemen volledig fout liep, heerst er ook in Nevada ongerustheid over problemen. Volgens bronnen binnen de lokale Democratische partij wordt naarstig onderzocht wat er veranderd moet worden om problemen te vermijden. CNN meldt bovendien dat de nationale Democratische partij medewerkers naar Nevada heeft gestuurd om te assisteren bij het proces en er worden trainingssessies georganiseerd voor de vrijwilligers die helpen bij de caucus. Ook zien de Democraten het als een goed teken dat meer mensen dan vier jaar geleden deelnamen aan de vervroegde caucussessies, waardoor zaterdag minder resultaten verwerkt moeten worden.

Bloomberg

De verschillende kandidaten kijken ondertussen ook al verder naar Super Tuesday op 3 maart, wanneer ook ex-burgermeester van New York Michael Bloomberg de arena betreedt. Die nam woensdag voor het eerst deel aan een debat, en werd meteen stevig door het slijk gehaald door de andere kandidaten. Zo kwam onder meer het “stop and frisk”-beleid aan bod dat hij als burgemeester van New York invoerde en ook het seksisme in zijn bedrijf werd aangehaald. Het feit dat Bloomberg al verschillende keren van partij was veranderd, werd hem eveneens aangerekend. Verschillende kandidaten laakten eerder ook al het feit dat hij als miljardair een verkiezing kan afkopen.

Partner Content