Bernie Sanders leidt in West Virginia, Donald Trump vecht tegen afwezigen

Bernie Sanders © REUTERS
Rudi Rotthier

Vannacht worden in de staat West Virginia voorverkiezingen gehouden. De Republikeinen kiezen ook in Nebraska. Bernie Sanders heeft een voorsprong in de peilingen bij de Democraten, bij de Republikeinen wordt het afwachten hoeveel kiezers NIET op de enige kandidaat stemmen, Donald Trump.

Eerst het echte gevecht.

Bij de Democraten wordt vannacht in West Virginia gestemd. Volgens een gemiddelde van peilingen ligt Bernie Sanders er 6 procent voor op Hillary Clinton, wat verwondering wekt omdat Clinton in 2008 won van Barack Obama en het groot aandeel aan ouderen in de bevolking zou in haar voordeel kunnen spelen. Maar West Virginia maakt een zware economische crisis door, en Hillary Clinton sprak zich enkele maanden geleden uit tegen de koolmijnen, een belangrijke tak van de economie in de staat. “We gaan een heleboel mijnwerkers en koolmijnen buiten bedrijf stellen”, zo zei ze tijdens een toespraak over groene energie.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat viel natuurlijk slecht in West Virginia, en Clinton heeft zich bij de bevolking verontschuldigd. In peilingen blijkt dat ze ook de nationale verkiezing in de staat door haar uitspraak zou kunnen verliezen. Ze ligt op dit ogenblik tientallen procenten achter bij Donald Trump, die de koolindustrie heeft omarmd.

Bernie Sanders, van zijn kant, moet met meer dan 6 procent winnen om zijn achterstand in verdiende delegates weg te werken. Hij zou gemiddeld in de resterende staten meer dan 60 procent van de stemmen moeten halen.

Bij de Republikeinen, die behalve in West Virginia ook in Nebraska voorverkiezingen houden, stelt zich een andere kwestie. Donald Trump is de enige kandidaat die nog overleeft, maar er staan nog meerdere kandidaten op de stembulletins. De (kleine) vraag die waarnemers zich stellen, is of de anti-Trump-kiezers binnen de partij nog massaal zullen opdagen om hun ontevredenheid te tonen.

De tussenstanden:

Bij de Democraten heeft Hillary Clinton 1.705 verdiende delegates tegen Sanders 1.415. Ze hebben respectievelijk 523 en 39 onverdiende superdelegates aan hun kant. Wie 2.383 delegates behaalt, heeft de meerderheid. Er staan 37 delegates op het spel in West Virginia

Bij de Republikeinen heeft Donald Trump 1.069 delegates. Hij heeft er 1.237 nodig voor een meerderheid. Nebraska verdeelt 36 delegates, West Virginia 34. Als, zoals bijna zeker is, alle 70 delegates naar Trump gaan, is hij nog 98 delegates van die meerderheid af.

Volg het vannacht bij Knack.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content