Berlusconi’s partij wordt in peiling opnieuw grootste van Italië

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden in Italië, dan zou de centrumrechtse PdL van oud-premier Silvio Berlusconi opnieuw de grootste partij worden, ondanks alle schandalen waarin ‘Il Cavaliere’ verwikkeld is.

Uit een peiling in opdracht van tv-zender RAI 3 blijkt dat de Volk van de Vrijheid-partij (PdL) van Silvio Berlusconi op 27,9 procent van de stemmen mag rekenen, meldt persbureau ANSA. Dat is zes procent meer dan bij de parlementsverkiezingen van 25 en 26 februari.

De centrumrechtse PdL wordt daarmee opnieuw de populairste politieke partij. De centrumlinkse Democratische Partij (DP), die de verkiezingen won, zakt immers een procent tot 24 procent. PdL en DP zitten samen in de regering. Ook de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo boet in aan populariteit, van 25,5 procent in februari tot 20,1 procent nu.

Veroordeeld

Berlusconi is verwikkeld in een reeks van schandalen en werd vorige maand voor het eerst definitief veroordeeld wegens belastingfraude. Gezien zijn leeftijd (76) moet hij sowieso niet naar de gevangenis, maar krijgt hij wellicht huisarrest of een taakstraf.

Er hangt Berlusconi ook nog het proces in beroep in de zaak rond prostituee Ruby boven het hoofd.

Senaat

Ondanks het goede cijfer van de PdL vindt 53 procent van de aanhangers dat de partij niet de stekker uit de huidige regering mag trekken.

Op 9 september stemt de Senaat over een uitsluiting van ‘Il Cavaliere’. Leden van zijn partij hebben ermee gedreigd de coalitie te laten springen als hun leider zijn mandaat verliest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content