Berlusconi staat weer terecht voor belastingfraude

© EPA

Het is de eerste van vier zaken waarin de Italiaanse premier in de komende weken terechtstaat.

Het proces tegen Silvio Berlusconi wegens belastingfraude is maandag heropend. Het is de eerste van vier zaken waarin de Italiaanse premier in de komende weken terechtstaat.

Berlusconi en toplieden van zijn mediabedrijf Mediaset worden ervan beschuldigd dat ze de prijs van uitzendrechten voor Amerikaanse films, aangekocht via door Berlusconi gecontroleerde offshorebedrijven, kunstmatig te hebben opgevijzeld om daarmee lagere inkomsten aan de fiscus te kunnen declareren. Ook verkreeg het bedrijf daardoor een zwarte kas in het buitenland.

Het proces was in april 2010 opgeschort nadat het parlement een wet had goedgekeurd die Berlusconi 18 maanden strafrechtelijke immuniteit gaf. Midden januari hief het Grondwettelijk Hof de wet gedeeltelijk op, zodat de processen konden hernemen.

Vier processenDe zitting van maandag was voornamelijk bedoeld om een kalender op te stellen, aangezien ‘Il Cavaliere’ de komende weken nog in drie andere zaken moet terechtstaan.

In een van die andere zaken moet Berlusconi zich vanaf 6 april voor drie vrouwelijke rechters verdedigen tegen beschuldigingen van betaalde seks met de toen minderjarige Ruby en machtsmisbruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content