Na veel speculatie of de Italiaanse eerste minister Mario Monti al dan niet zou deelnemen aan de verkiezingen in 2013, bevestigde Monti onlangs dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen. De Italiaanse partijen denken alvast na over het tijdperk na Monti en ook de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi, Volk van de Vrijheid (Pdl), brengt de strijdkrachten in positie. Il Cavaliere is alvast bereid Italië opnieuw te leiden na de verkiezingen in april 2013. Dat meldt de krant Il Corriere della Sera.

'Het volk wil mij'

Volgens Berlusconi tonen peilingen aan dat de Italianen hem absoluut terug willen in het hoogste ambt. Mocht zijn partij het moeten doen zonder hem, haalt ze een schamele 10%. Met hem als voorzitter, en huidig voorzitter Angelino Alfano als toekomstig premier, komt de Pdl uit op een teleurstellende 18%. Indien Berlusconi zich echter zelf verkiesbaar zou stellen als de volgende eerste minister, haalt zijn partij volgens de peilingen maar liefst 30%.

Een resultaat dat Berlusconi "niet kan negeren". De 30% is niet per se voldoende Italië om opnieuw te leiden, maar zou zijn partij wel een belangrijke stem geven in het beleid. Zeker wanneer hij erin slaagt een sterke coalitie te vormen. "Dit is een keuze die ik niet wilde maken, maar de peilingen en honderden brieven van burgers hebben mij ertoe gedwongen", aldus Berlusconi.

Herverkiezing niet evident

Wat Berlusconi ook zegt, zijn herverkiezing zal niet eenvoudig zijn. Eerst en vooral zal hij intern orde op zaken moeten stellen met zijn partijvoorzitter Alfano, die al langer droomde van het hoogste ambt. Bovendien lopen er nog verschillende rechtszaken tegen Berlusconi, waaronder die over zijn vermeende seksuele relatie met een minderjarig meisje.

Ten slotte moeten hij en zijn partij erin slagen een economisch plan op poten te zetten dat "opnieuw optimisme kan brengen in een land dat ten prooi gevallen is aan een vertrouwenscrisis." De Corriere della Sera noemt Berlusconi's ambities alvast "een moeilijke, misschien zelfs onmogelijke, strijd." Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Il Cavaliere het onmogelijke verwezenlijkt. (GM)

Na veel speculatie of de Italiaanse eerste minister Mario Monti al dan niet zou deelnemen aan de verkiezingen in 2013, bevestigde Monti onlangs dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen. De Italiaanse partijen denken alvast na over het tijdperk na Monti en ook de partij van voormalig premier Silvio Berlusconi, Volk van de Vrijheid (Pdl), brengt de strijdkrachten in positie. Il Cavaliere is alvast bereid Italië opnieuw te leiden na de verkiezingen in april 2013. Dat meldt de krant Il Corriere della Sera. 'Het volk wil mij'Volgens Berlusconi tonen peilingen aan dat de Italianen hem absoluut terug willen in het hoogste ambt. Mocht zijn partij het moeten doen zonder hem, haalt ze een schamele 10%. Met hem als voorzitter, en huidig voorzitter Angelino Alfano als toekomstig premier, komt de Pdl uit op een teleurstellende 18%. Indien Berlusconi zich echter zelf verkiesbaar zou stellen als de volgende eerste minister, haalt zijn partij volgens de peilingen maar liefst 30%. Een resultaat dat Berlusconi "niet kan negeren". De 30% is niet per se voldoende Italië om opnieuw te leiden, maar zou zijn partij wel een belangrijke stem geven in het beleid. Zeker wanneer hij erin slaagt een sterke coalitie te vormen. "Dit is een keuze die ik niet wilde maken, maar de peilingen en honderden brieven van burgers hebben mij ertoe gedwongen", aldus Berlusconi. Herverkiezing niet evidentWat Berlusconi ook zegt, zijn herverkiezing zal niet eenvoudig zijn. Eerst en vooral zal hij intern orde op zaken moeten stellen met zijn partijvoorzitter Alfano, die al langer droomde van het hoogste ambt. Bovendien lopen er nog verschillende rechtszaken tegen Berlusconi, waaronder die over zijn vermeende seksuele relatie met een minderjarig meisje. Ten slotte moeten hij en zijn partij erin slagen een economisch plan op poten te zetten dat "opnieuw optimisme kan brengen in een land dat ten prooi gevallen is aan een vertrouwenscrisis." De Corriere della Sera noemt Berlusconi's ambities alvast "een moeilijke, misschien zelfs onmogelijke, strijd." Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Il Cavaliere het onmogelijke verwezenlijkt. (GM)