Patrizio Nissirio

Berlusconi moet opstappen

Patrizio Nissirio Hoofdredacteur van ANSAmed, de mediterrane afdeling van het algemeen persbureau van Italië, en auteur van ‘Ouzo amaro’, over de Griekse crisis

De Italiaanse knoeiboel en de huidige regeringscrisis hebben hun wortels in de juridische problemen van Silvio Berlusconi. Het wordt tijd dat hij opstapt: in het belang van zijn partij, de regering en vooral van Italië zelf.

Een knoeiboel. Dat is de politieek situatie in Italië, net voor de vertrouwensstemming die premier Enrico Letta moet overleven om zijn vijf maanden oude regering te redden.

De chaos brak los toen voormalig premier Silvio Berlusconi (Volk van de Vrijheid (PdL)) aankondigde dat zijn ministers uit de regering zouden stappen. Die ongewone coalitie van linkse en rechtse partijen kwam bijna dagelijks in de problemen. Berlusconi was tot dat besluit gekomen, klonk het, omdat Letta was teruggekomen op zijn belofte om de BTW te bevriezen.

Een vreemde verklaring, om een understatement te gebruiken. Tot die uitspraak was Berlusconi’s argument immers steeds zijn mogelijke ontzetting uit de Senaat geweest. Dat riskeert hij door een recente veroordeling wegens fraude. Letta bestempelde de verklaring van Berlusconi als ‘een grote leugen’ en drukte de hoop uit dat ‘de Italiaanse kiezer deze leugen niet zal slikken’. Alsof de politieke crisis nog niet compleet was, ventileerden enkele hooggeplaatste leden van de PdL hun ongenoegen over de handel en wandel van Berlusconi en enkele van zijn meest getrouwen.

In een gesprek tussen premier Letta en president Giorgio Napolitano sprak die laatste over de ‘aanzienlijke politieke onzekerheid’ die zowel de ontwikkelingen binnen het centrumrechts front als Berlusconi’s creëerden. Volgens experts is een mogelijk gevolg dat een deel van de PdL-senatoren schoon genoeg krijgt van de controversiële 77-jarige multimiljonair. Zij zouden dan wel eens hun vertrouwen kunnen uitspreken in de regering van Letta – wiens Democratische Partij onvoldoende zetels heeft in de senaat om zelf de stemming te winnen.

Wat ook de uitkomst is: deze crisis heeft niets te maken met een verhoging van de BTW, maar alles met Berlusconi’s juridische problemen. Van in den beginne van zijn politieke carrière worstelt de mediamagnaat met enorme belangenconflicten en botst hij met het gerecht. Zijn juridische besognes cumuleerden recent in een (ultieme) bevestiging van het Italiaanse Hooggerechtshof van een vierjarige celstraf (er werden wel drie jaar kwijtgescholden en Berlusconi moet niet naar de cel maar kan kiezen tussen huisarrest of een alternatieve straf).

Berlusconi moet opstappen: in het belang van zijn partij, de regering en vooral van Italië zelf

Patrizio Nissirio

Na dat verdict hebben Berlusconi en zijn partij geprobeerd om de stemming over zijn ontzetting, zoals bepaald in de anti-corruptie-wet uit 2012, om te zetten. Op hoogst onorthodoxe wijze probeerden ze die stemming als ongrondwettelijk te verkopen. Pittig detail: de PdL heeft massaal voor die wet gestemd. De PdL riep ook Letta’s Democratische Partij op om tegen de ontzetting van Berlusconi te stemmen, ‘als teken van loyaliteit’ met een coalitiepartner.

Dàt was het hele kersen eten, tot Berlusconu naar buiten kwam met het ‘verraad’ over de BTW en dat dat de reden was om zijn vertrouwen in Letta op te zeggen en vervroegde verkiezingen te eisen. Zelfs een niet zo aandachtige waarnemer ziet dat dit een slecht en vals excuus is.

De huidige crisis en de algemene impasse waarin de Italiaanse politiek zich bevindt, hebben hun wortels in de juridische problemen van Berlusconi. Zelfs de zwakke en verdeelde Democratische Partij heeft altijd meer gemikt op die problemen, dan dat ze een geloofwaardig alternatief probeerde uit te bouwen.

Als de Italiaanse regering valt, dan mist Italië waarschijnlijk de trein van de economische heropleving die Europa vandaag kent. Berlusconi moet een stap opzij zetten. In het belang van de verlamde centrumrechtse Il Popolo della Libertà, in het belang van de eeuwig verwarde Partito Democratico, maar vooral in het belang van Italië; wiens dramatische economische problemen geen afleiding meer kan verdragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content