Berlusconi met minimumakkoord naar Europese top

© Reuters

Berlusconi blijft aan het Italiaanse regeringsroer. Berichten dat ‘Il Cavaliere’ een stap zou terugzetten, worden door de meerderheid ontkend.

De Italiaanse krant La Repubblica pakte deze ochtend uit met het bericht dat de Italiaanse regeringsleider Berlusconi bij de jaarwisseling zou opstappen. Daarna zouden verkiezingen volgen. Lega Nord, de voornaamste coalitiepartner van Berlusconi in de regering, ontkent de berichten met klem.
De beweerde deal waarvan sprake in de Italiaanse krant zou tot stand gekomen zijn in een gespek tussen Berlusconi en Umberto Bossi, leider van de Lega Nord. In ruil voor het opstappen van Berlusconi bij de jaarwisseling, zou de Lega Nord instemmen met een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar tegen 2026.

De Lega Nord laat nu weten dat van een dergelijke ruil geen sprake zou zijn en deze berichtgeving een manier is om de leiding van Berlusconi te ondermijnen.

Minimumakkoord

Italië staat er financieel slecht voor en moet op aandringen van de Europese partners, Merkel en Sarkozy in het bijzonder, economische hervormingen doorvoeren. Het voorbije weekend is Berlusconi nog ‘woordelijk’ hardhandig aangepakt door beide staatsleiders om een voorstel op tafel te leggen om de publieke overheidsschuld van 1.8 triljoen euro op een geloofwaardige manier aan te pakken. Eén van Europa’s eisen om Italië financieel tegemoet te komen is een regeling omtrent het optrekken van de pensioenleeftijd.

Berlusconi trekt vandaag met een minimumakkoord op zak naar de Europese top in Brussel en zal de overige regeringsleiders daarmee trachten te overtuigen. Europa’s eis om de pensioenleeftijd op te trekken is ingewilligd.

Heel even leek het thema van de pensioenleeftijd, Berlusconi de das te zullen omdoen. Gisteren nog werd het bericht de wereld ingestuurd dat de Italiaanse regeringsleider had beslist om na 17 jaar uit de politiek te zullen stappen. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content