Als reactie op de tegenvallende verkiezingsresultaten stelde de partij Popolo della Libertà (Pdl) enkele hervormingen voor die niet enkel de partij, maar ook Italië opnieuw op de rails moet krijgen. Een van de meest opvallende voorstellen is een hervorming van de grondwet, waardoor vooral de rol van de Italiaanse president aangepast zou worden.

Frans model De Pdl vraagt dat vanaf volgend jaar de president van Italië rechtstreeks verkozen wordt door de burgers. Tegelijkertijd wil ze de bevoegdheden van het staatshoofd uitgebreid zien. "Met een sterkere president kunnen we dit land opnieuw bestuurbaar maken", verklaarde voormalig eerste minister Silvio Berlusconi. "In Frankrijk vormden ze op enkele dagen tijd een regering en ging de president het land vertegenwoordigen op de G8 in Washington", vulde Pdl-voorzitter Angelino Alfano aan.

De partij ziet het Franse model als voorbeeld, dus met een mogelijkheid op twee verkiezingsrondes. "We willen het land moderniseren en op die manier de burger inspraak geven in het bestuur van het land", zei Berlusconi. De partij is klaar voor een grondige hervorming van de grondwet om zo de Derde Republiek in het leven te roepen.

Berlusconi is klaar Waarschijnlijk was het niet voorzien, maar tijdens de persconferentie werd duidelijk dat Berlusconi bereid is zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Tijdens zijn voordracht liet Alfano zich verleiden tot een freudiaanse lapsus. "Zoals president Berlusconi net zei... Ik bedoelde natuurlijk voorzitter Berlusconi...", vergiste hij zich.

De aandacht van de aanwezige journalisten was getrokken en de onvermijdelijke vraag volgde. Zal Berlusconi zich kandidaat stellen of niet? Het antwoord was vaag, maar overduidelijk. "Als mijn partij dat van mij vraagt, zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen", antwoordde Berlusconi. De lapsus van Alfano in het achterhoofd, lijkt het vast te staan dat Berlusconi en zijn partij het presidentschap ambiëren.

Hervormingen
De Pdl roept alle partijen op om na te denken over het voorstel. "We vragen geen snel antwoord. We willen niemand ons voorstel opdringen. We vragen gewoon dat elke partij er eens over nadenkt", zei Alfano. Aan de snelle reactie van de oppositie te horen, zal Alfano heel wat tegenstand krijgen. "Wat Berlusconi nu vertelt, is pure propaganda", reageert Pier Luigi Bersani van de Partito Democratico.

Binnenkort legt de partij het voorstel in ieder geval voor aan de Italiaanse Senaat. Ze hoopt de hervormingen erdoor te krijgen tegen volgend jaar. Berlusconi vindt dat de tijd rijp is. "De federale verkiezingen zijn in zicht. Het mandaat van president Napolitano loopt af en vanaf volgende week wordt er in de Senaat over de grondwet gedebatteerd", verklaarde hij zich nader. (GM)

Als reactie op de tegenvallende verkiezingsresultaten stelde de partij Popolo della Libertà (Pdl) enkele hervormingen voor die niet enkel de partij, maar ook Italië opnieuw op de rails moet krijgen. Een van de meest opvallende voorstellen is een hervorming van de grondwet, waardoor vooral de rol van de Italiaanse president aangepast zou worden. Frans model De Pdl vraagt dat vanaf volgend jaar de president van Italië rechtstreeks verkozen wordt door de burgers. Tegelijkertijd wil ze de bevoegdheden van het staatshoofd uitgebreid zien. "Met een sterkere president kunnen we dit land opnieuw bestuurbaar maken", verklaarde voormalig eerste minister Silvio Berlusconi. "In Frankrijk vormden ze op enkele dagen tijd een regering en ging de president het land vertegenwoordigen op de G8 in Washington", vulde Pdl-voorzitter Angelino Alfano aan. De partij ziet het Franse model als voorbeeld, dus met een mogelijkheid op twee verkiezingsrondes. "We willen het land moderniseren en op die manier de burger inspraak geven in het bestuur van het land", zei Berlusconi. De partij is klaar voor een grondige hervorming van de grondwet om zo de Derde Republiek in het leven te roepen. Berlusconi is klaar Waarschijnlijk was het niet voorzien, maar tijdens de persconferentie werd duidelijk dat Berlusconi bereid is zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Tijdens zijn voordracht liet Alfano zich verleiden tot een freudiaanse lapsus. "Zoals president Berlusconi net zei... Ik bedoelde natuurlijk voorzitter Berlusconi...", vergiste hij zich. De aandacht van de aanwezige journalisten was getrokken en de onvermijdelijke vraag volgde. Zal Berlusconi zich kandidaat stellen of niet? Het antwoord was vaag, maar overduidelijk. "Als mijn partij dat van mij vraagt, zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen", antwoordde Berlusconi. De lapsus van Alfano in het achterhoofd, lijkt het vast te staan dat Berlusconi en zijn partij het presidentschap ambiëren. Hervormingen De Pdl roept alle partijen op om na te denken over het voorstel. "We vragen geen snel antwoord. We willen niemand ons voorstel opdringen. We vragen gewoon dat elke partij er eens over nadenkt", zei Alfano. Aan de snelle reactie van de oppositie te horen, zal Alfano heel wat tegenstand krijgen. "Wat Berlusconi nu vertelt, is pure propaganda", reageert Pier Luigi Bersani van de Partito Democratico. Binnenkort legt de partij het voorstel in ieder geval voor aan de Italiaanse Senaat. Ze hoopt de hervormingen erdoor te krijgen tegen volgend jaar. Berlusconi vindt dat de tijd rijp is. "De federale verkiezingen zijn in zicht. Het mandaat van president Napolitano loopt af en vanaf volgende week wordt er in de Senaat over de grondwet gedebatteerd", verklaarde hij zich nader. (GM)