Bereiken VS en Canada dit weekend nog nieuw handelsakkoord dat NAFTA moet vervangen?

Donald Trump wil al geruime tijd een nieuw handelsverdrag tussen Mexico, Canada en de VS. © Reuters

Eerder bereikte de VS al een akkoord met Mexico, het derde land dat deel uitmaakt van het NAFTA-vrijhandelsverdrag. Mogelijk komt er nu ook gauw een doorbraak in de gesprekken met Canada.

Canada en de Verenigde Staten maken dit weekend vooruitgang in hun pogingen hun handelsconflicten op te lossen en de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone overeind te houden. Het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) uit 1994 moet op aandringen van Washington ingrijpend worden aangepast om relevant te blijven.

President Donald Trump eist dat Canada voor maandag akkoord gaat met aanpassingen van NAFTA, anders gaat hij heffingen invoeren en zo Canadese producten weren. Het derde land van het Noord-Amerikaanse handelsakkoord is Mexico, dat inmiddels tot een vergelijk met de VS is gekomen.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, heeft in ieder geval haar geplande toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN afgezegd. De speech is op de valreep uitgesteld omdat Freeland in Ottawa bij de onderhandelingen moet zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content