‘Belgische militairen kunnen dichter bij front worden ingezet’

Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie © BELGA

Volgens minister van Defensie Steven Vandeput is het een logische stap om de Belgische militairen in Irak dichter bij de frontlinie met IS in te zetten.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), op bezoek in Irak, zei dinsdag al dat de militairen op het veld kunnen worden ingezet, terwijl ze nu enkel Iraakse soldaten opleiden in een kazerne.

Reynders stelde voor de militairen dichter bij de frontlinie in te zetten, “maar niet met hetzelfde risico als de Iraakse militairen”. “Het zou niet gaan over zelf deelnemen aan de gevechten, maar om adviseren”, licht Vandeput woensdag toe op Radio 1. “Dat is inderdaad dichter bij de frontlinie.”

‘Fundamenteel verschli met Aghanistan’

Volgens de minister blijft er een fundamenteel verschil met de inzet in Afghanistan, “waar we mee op het terrein gingen, daar is hier vandaag geen sprake van”. Vandeput vindt niet dat er druk is uitgeoefend op ons land. “De internationale coalitie voert gewoon het plan uit. De eerste fase was het stoppen van IS, de tweede hen terugdringen en de derde de installatie van een stabiel regime, waardoor de mensen ter plaatse opnieuw een toekomst hebben.”

Ook de uitbreiding van de Belgische F-16-missie naar Syrië is haalbaar volgens Vandeput. Tot nog toe waren de toestellen enkel actief boven Irak. “Ik denk dat dat haalbaar is, met een aantal beperkingen die we moeten bespreken met de regering en het parlement.”

Een van de problemen is de communicatieapparatuur van de toestellen. De Nederlandse F-16’s voeren op dit moment nauwelijks missies uit boven Syrië, omdat de radio’s niet ver genoeg reiken. “Wij hebben dezelfde toestellen als Nederland”, bevestigt Vandeput. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content