Die blokkeerden de Belgische soldaten en bekogelden ze met stenen, zo meldt Defensie. De Belgen kwamen er van af met twee lichtgewonden en enkele beschadigde voertuigen.

Bekogeling

De Belgische troepen behoren tot de VN-troepen in Libanon. Ze waren van de hoofdstad Beiroet onderweg naar hun kamp in het zuidelijke At Tiri toen ze om nog onbekende redenen van hun normale weg afweken en op een moeilijk berijdbare zandweg terechtkwamen.

Maar blijkbaar was dat niet naar de zin van de plaatselijke bevolking, die het Belgische konvooi staande hield en met stenen bekogelde.

Hulp van Libanese strijdkrachten

Meteen opgeroepen Libanese strijdkrachten moesten tussenbeide komen, verduidelijkt Defensie. Ze hebben de Belgen begeleid tot het Koreaanse Unifil-kamp nabij Tyre, waar de militairen dan maar de nacht doorbrachten.

Hezbollah

Volgens de Libanese radio ging het om Hezbollah-gezinde dorpsbewoners. Ze zouden eerst met de militairen gediscussieerd hebben en onder meer hun camera's in beslag genomen hebben.

Het zou in elk geval niet de eerste keer zijn dat Hezbollah-getrouwen een VN-patrouille hebben aangevallen. In juli 2010 overkwam Franse vredeshandhavers al eens hetzelfde.

Onderzoek

De VN-vredesmacht Unifil en de Libanese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden van het incident. Defensie belooft alvast meer tekst en uitleg op het wekelijkse perspunt vrijdag. (Belga/SD)

Die blokkeerden de Belgische soldaten en bekogelden ze met stenen, zo meldt Defensie. De Belgen kwamen er van af met twee lichtgewonden en enkele beschadigde voertuigen. BekogelingDe Belgische troepen behoren tot de VN-troepen in Libanon. Ze waren van de hoofdstad Beiroet onderweg naar hun kamp in het zuidelijke At Tiri toen ze om nog onbekende redenen van hun normale weg afweken en op een moeilijk berijdbare zandweg terechtkwamen. Maar blijkbaar was dat niet naar de zin van de plaatselijke bevolking, die het Belgische konvooi staande hield en met stenen bekogelde. Hulp van Libanese strijdkrachten Meteen opgeroepen Libanese strijdkrachten moesten tussenbeide komen, verduidelijkt Defensie. Ze hebben de Belgen begeleid tot het Koreaanse Unifil-kamp nabij Tyre, waar de militairen dan maar de nacht doorbrachten. HezbollahVolgens de Libanese radio ging het om Hezbollah-gezinde dorpsbewoners. Ze zouden eerst met de militairen gediscussieerd hebben en onder meer hun camera's in beslag genomen hebben. Het zou in elk geval niet de eerste keer zijn dat Hezbollah-getrouwen een VN-patrouille hebben aangevallen. In juli 2010 overkwam Franse vredeshandhavers al eens hetzelfde. Onderzoek De VN-vredesmacht Unifil en de Libanese autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden van het incident. Defensie belooft alvast meer tekst en uitleg op het wekelijkse perspunt vrijdag. (Belga/SD)