Belgische IS-verdachte gearresteerd in Turkije

15/08/17 om 15:02 - Bijgewerkt om 22:32

Bron: Belga

De Turkse autoriteiten hebben een Belgisch lid van Islamitische Staat opgepakt. Volgens Turkse media wordt hij ervan verdacht naar Istanboel te zijn afgezakt om er een bomaanslag te plegen.

Belgische IS-verdachte gearresteerd  in Turkije

© Belga Image

De verdachte, geïdentificeerd als 'Mehdi A.' trok in 2014 met vrouw en kind naar Syrië, zo schrijft de krant Hürriyet, die stelt dat de man verantwoordelijk was voor de Franstalige jihadisten bij IS. De krant meldt ook dat hij wordt gelinkt aan de organisatie van terreuraanslagen in Europa, zonder te preciseren om welke aanslagen het zou gaan.

Volgens het persbureau Anadolu werd Medhi A. vorige donderdag opgepakt in de wijk Fatih, op de Europese oever van Istanboel. Hij zou er bezig geweest zijn met de voorbereiding van een bomaanslag in de Turkse metropool. In Istanboel werd zondag een politieman doodgestoken door een ander vermoedelijk lid van IS.

Netwerk Khalid Zerkani

Nog volgens veiligheidsbronnen staat Mehdi A. op de OCAD-lijst, onder categorie 1. Dat betekent dat hij vermoedelijk verbleef in Syrië of Irak. Bovendien was Mehdi A. één van de 251 namen op de nationale lijst van terreurverdachten, van wie tegoeden en economische middelen bevroren zijn. De Turkse krant Hürriyet schrijft dat de man zal uitgeleverd worden aan België, van zodra het Turkse gerecht zijn werk heeft gedaan.

Jihad-expert Pieter Van Ostaeyen zegt dat Mehdi A. een actieve rekruteerder was binnen het netwerk van de beruchte Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Zerkani werd vorig jaar door het Brusselse hof van beroep nog veroordeeld tot vijftien jaar cel. Mehdi A. was volgens zijn informatie, die bevestigd werd aan Belga, bovendien een neef van Khalid Ben Larbi, een van de twee teruggekeerde Syriëstrijders die in januari 2015 werden gedood bij de antiterreuractie in Verviers.

De banden tussen Mehdi A. en Khalid Ben Larbi gaan dus verder dan vriendschapsbanden, zoals onderzoeker Montasser Alde'emeh eerder verklaarde.

Onze partners