De meeste huurlingen komen uit andere Afrikaanse landen, zoals Mali,Tsjaad en Niger. Dat zegt Michel Koutouzis, een Griekse criminoloog aan EUobserver.com Volgens Koutouzis zijn er ook 300 tot 500 Europeanen aan de slag in Libië.

De Europese huurlingen zijn vooral gespecialiseerd in zware wapens, helikoptertechnologie en tactiek en krijgen tot 2.000 dollar per dag. De meerderheid is afkomstig uit Wit-Rusland, Servië, Oekraïne en Polen. Maar er zouden dus ook Belgen strijd leveren, net als Britten, Fransen en Grieken, aldus EUobserver.com.

Koutouzis baseert zijn conclusies op de reis die hij in februari en maart door Noord-Afrika maakte en op onderzoek van het Franse Lotophages Consulting dat veiligheidsvraagstukken onderzoekt voor de EU, de Verenigde Naties en de Franse overheid.

Het officiële leger van Khadafi bestaat, na vele deserties, nog uit 25.000 soldaten. Maar zijn zonen voeren nog het bevel over goed georganiseerde milities, met zo'n 35.000 tot 50.000 strijders in de gelederen, onder wie veel huurlingen. (Belga)

De meeste huurlingen komen uit andere Afrikaanse landen, zoals Mali,Tsjaad en Niger. Dat zegt Michel Koutouzis, een Griekse criminoloog aan EUobserver.com Volgens Koutouzis zijn er ook 300 tot 500 Europeanen aan de slag in Libië. De Europese huurlingen zijn vooral gespecialiseerd in zware wapens, helikoptertechnologie en tactiek en krijgen tot 2.000 dollar per dag. De meerderheid is afkomstig uit Wit-Rusland, Servië, Oekraïne en Polen. Maar er zouden dus ook Belgen strijd leveren, net als Britten, Fransen en Grieken, aldus EUobserver.com. Koutouzis baseert zijn conclusies op de reis die hij in februari en maart door Noord-Afrika maakte en op onderzoek van het Franse Lotophages Consulting dat veiligheidsvraagstukken onderzoekt voor de EU, de Verenigde Naties en de Franse overheid. Het officiële leger van Khadafi bestaat, na vele deserties, nog uit 25.000 soldaten. Maar zijn zonen voeren nog het bevel over goed georganiseerde milities, met zo'n 35.000 tot 50.000 strijders in de gelederen, onder wie veel huurlingen. (Belga)