Belgische F-16’s verschillende aanvallen geweigerd in Irak: Bommen zijn te groot

Belgische F-16 © BELGA

De zes Belgische F-16’s die strijden tegen IS in Irak hebben al 30 missies uitgevoerd, maar ook verschillende opdrachten geweigerd omdat het risico op collateral damage te groot was. Daarom gaan de Belgische piloten binnenkort kleinere bommen droppen.

De zes Belgische F-16’s die het Iraakse leger ondersteunen in hun strijd tegen de Islamitische Staat (IS) zoeken vanuit de lucht IS-strijders en voeren aanvallen uit op de stellingen van de terreurorganisatie. Maar de Belgische bommen zijn op dit moment eigenlijk te groot, schrijft Het Nieuwsblad. Om het risico op nevenschade te beperken gaan de Belgische gevechtsvliegtuigen binnenkort kleinere bommen droppen. Het kleiner geschut is reeds besteld en de Belgische piloten hopen om zo IS-doelwitten efficiënter te kunnen bestoken.

Stedelijk gebied

De afgelopen week zouden Belgische piloten meermaals hebben geweigerd missies uit te voeren omdat het gevaar om collateral damage te groot was. ‘Al waren er ook al succesvolle aanslagen’, vertelt generaal-majoor Fred Vanisa adjunct- bevelhebber operaties in de krant. ‘Bij twee werden daadwerkelijk IS-doelwitten uitgeschakeld.’ De teller van de Belgische F-16’s staat momenteel op 30 vluchten boven Mossul, Bagdad en de Eufraat.

‘Verschillende vragen van het Amerikaanse commando hebben we moeten afwijzen omdat de aanval plaats zou vinden dicht bij stedelijk gebied’, legt de bevelhebber uit. Kleinere bommen, van zo’n 100 kilogram, zullen in de toekomst specifieker kunnen landen. Op dit moment droppen de Belgische gevechtsvliegtuigen bommen die zo’n 250 kilogram wegen.

Belgische strijders

Hoewel de VS de leiding heeft en dus ook de opdracht geeft om te bombarderen, ligt de laatste beslissing steeds bij de piloot. Als hij denkt dat de kans op burgerslachtoffers reëel is, wordt de luchtaanval afgewezen.

De meeste Belgische jihadi’s die op dit moment meevechten aan de zijde van IS bevinden zich in Syrië. Al is het niet uitgesloten dat enkele van hen de Iraakse grens zijn overgestoken en bestookt zullen worden door Belgische F-16’s. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content