Belgische eurocommissaris pas binnen 2 weken bekend

Jean-Claude Juncker © Reuters

De federale formateurs hebben ontslagnemend premier Elio Di Rupo nog geen advies overgemaakt over de toekomstige Belgische eurocommissaris. En dat is voorlopig ook niet de bedoeling, bevestigt men in onderhandelingskringen.

België is één van de laatste landen die nog geen nieuwe eurocommissaris hebben aangeduid. Met een nieuwe regering in de steigers, kon de ontslagnemende ploeg onmogelijk zelf iemand aanduiden. Premier Elio Di Rupo vroeg formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) daarom een advies tegen eind juli. Een akkoord over een naam vonden zij echter nog niet. De voorbije dagen viel al te horen dat de toekomstige coalitiepartners zich liever geen deadline zagen opgelegd door Di Rupo. De echte politieke onderhandelingen zitten bovendien nog niet op kruissnelheid, wat het moeilijk maakt nu al posten te verdelen.

Volgens een ingewijde is de beslissing nu met enkele weken opgeschoven, tot de vier ‘Zweedse’ partijen weer allemaal samen aan tafel gaan om over de inhoud en de functies te spreken. Onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigde deze week aan dat een eerste plenaire zitting gepland staat voor 18 augustus. Die dag zou ook de formateursnota van Peeters en Michel op tafel moeten komen.

Kans op zware portefeuille slinkt

De jongste weken circuleerden vooral de namen van huidig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD), Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) en buitenlandminister Didier Reynders (MR) voor een verhuis naar het Berlaymontgebouw. CD&V lijkt echter zicht te hebben op het premierschap, terwijl Open VLD al in de Vlaamse regering opgenomen werd. De MR is dan weer op weg naar zeven ministerposten in de nieuwe federale ploeg.

Met het uitstel slinkt opnieuw de kans dat België in de nieuwe Europese Commissie een zware portefeuille zal kunnen binnenhalen. Toekomstig voorzitter Jean-Claude Juncker is immers al volop aan het puzzelen met de grofweg twintig namen die hij wel al ontving. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content