Eerste berichten spraken enkel van een bekogeling met stenen, maar op twee pantservoertuigen zijn intussen ook kogelinslagen aangetroffen. Dat meldt Defensie, erkennend dat het de situatie had onderschat.

Wagens op inactief

Het ballistisch onderzoek loopt nog, maar het gaat 'vermoedelijk om kogelinslagen'. Ze zijn volgens een woordvoerder van Defensie aangetroffen op twee pantservoertuigen. Het Belgisch federaal parket is intussen op de hoogte gesteld en stuurt vrijdag een onderzoeksteam ter plaatse. Er is alvast gevraagd de betrokken wagens tijdelijk op inactief te zetten, omdat het om bewijsmateriaal gaat.

Foto

Het detachement dat in de nacht van maandag op dinsdag in de problemen raakte, was nog niet lang in Libanon. Op hun weg van Beiroet naar het zuidelijke At-Tiri waren ze in de buurt van het dorpje Sifra fout gereden. De situatie liep uit de hand toen een blauwhelm een foto maakte van een van zijn collega's. Begin deze week liet Defensie al weten dat dit hevige reacties uitlokte bij de plaatselijke bevolking, die het konvooi van acht wagens klem zette en het met stenen begon te bekogelen.

Hezbollah

Van schoten was op dat moment nog geen sprake, noch van het feit dat er ook Hezbollah-leden betrokken waren, zoals de lokale autoriteiten aan het licht brachten. Uiteindelijk moesten de Libanese veiligheidstroepen de Belgen komen ontzetten. Twee Belgische militairen raakten tijdens het incident lichtgewond. (Belga/SD)

Eerste berichten spraken enkel van een bekogeling met stenen, maar op twee pantservoertuigen zijn intussen ook kogelinslagen aangetroffen. Dat meldt Defensie, erkennend dat het de situatie had onderschat. Wagens op inactief Het ballistisch onderzoek loopt nog, maar het gaat 'vermoedelijk om kogelinslagen'. Ze zijn volgens een woordvoerder van Defensie aangetroffen op twee pantservoertuigen. Het Belgisch federaal parket is intussen op de hoogte gesteld en stuurt vrijdag een onderzoeksteam ter plaatse. Er is alvast gevraagd de betrokken wagens tijdelijk op inactief te zetten, omdat het om bewijsmateriaal gaat. Foto Het detachement dat in de nacht van maandag op dinsdag in de problemen raakte, was nog niet lang in Libanon. Op hun weg van Beiroet naar het zuidelijke At-Tiri waren ze in de buurt van het dorpje Sifra fout gereden. De situatie liep uit de hand toen een blauwhelm een foto maakte van een van zijn collega's. Begin deze week liet Defensie al weten dat dit hevige reacties uitlokte bij de plaatselijke bevolking, die het konvooi van acht wagens klem zette en het met stenen begon te bekogelen. Hezbollah Van schoten was op dat moment nog geen sprake, noch van het feit dat er ook Hezbollah-leden betrokken waren, zoals de lokale autoriteiten aan het licht brachten. Uiteindelijk moesten de Libanese veiligheidstroepen de Belgen komen ontzetten. Twee Belgische militairen raakten tijdens het incident lichtgewond. (Belga/SD)