Het gaat om zogenaamde MOX of Mixed Oxides die uranium en plutonium bevatten. Ze zijn in 1999 geleverd door Belgonuclaire, maar pas in gebruik waren sinds 2010.

Het gebruik van MOX is omstreden omwille van veiligheidsrisico's. Belgonucleaire moest van een rechtbank uitleg verschaffen over zijn veiligheidsprocedures. De rechtszaak kwam er na klachten van Greenpeace en buurtbewoners. "Japan was daar voldoende van op de hoogte," zegt Achilles De Backer directeur van het inmiddels gesloten Belgonucleaire in De Standaard.

Door een discussie over de veiligheid en door politieke onenigheid daaromtrent, duurde het tot in 2010 voor de kerncentrale van Fukushima de MOX uit Dessel in gebruik nam.

De kernramp in Japan is het gevolg van een tsunumi en heeft verder geen uitstaans met het gebruik van deze splijtstof. (EE)

Het gaat om zogenaamde MOX of Mixed Oxides die uranium en plutonium bevatten. Ze zijn in 1999 geleverd door Belgonuclaire, maar pas in gebruik waren sinds 2010. Het gebruik van MOX is omstreden omwille van veiligheidsrisico's. Belgonucleaire moest van een rechtbank uitleg verschaffen over zijn veiligheidsprocedures. De rechtszaak kwam er na klachten van Greenpeace en buurtbewoners. "Japan was daar voldoende van op de hoogte," zegt Achilles De Backer directeur van het inmiddels gesloten Belgonucleaire in De Standaard.Door een discussie over de veiligheid en door politieke onenigheid daaromtrent, duurde het tot in 2010 voor de kerncentrale van Fukushima de MOX uit Dessel in gebruik nam. De kernramp in Japan is het gevolg van een tsunumi en heeft verder geen uitstaans met het gebruik van deze splijtstof. (EE)