Belgisch-Duits voorstel over hulp aan Syrië goedgekeurd in Veiligheidsraad

VN roepen op tot staakt-het-vuren in Syrië © belga

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag het Belgisch-Duits voorstel goedgekeurd dat de voortzetting van humanitaire hulp aan Syrië verzekert. Onder druk van Rusland zal die hulp wel via één in plaats van twee grensovergangen verlopen.

Miljoenen mensen in het noorden van Syrië hangen voor hun overleven af van humanitaire hulp die vanuit Turkije geleverd wordt. De resolutie van de VN-Veiligheidsraad die die hulp mogelijk maakt, liep echter vrijdagavond af. Een Belgisch-Duits voorstel om deze grensoverschrijdende hulp te verlengen werd dinsdag nog weggestemd.

De resolutie die zaterdag werd goedgekeurd voorziet in een verlenging van de hulp met twaalf maanden, maar enkel via de grensovergang Bab al-Hawa, richting Idlib. Het voorstel werd aangenomen met twaalf stemmen voor, van de vijftien. Rusland, China en de Dominicaanse Republiek onthielden zich.

In een eerder Belgisch-Duits compromisvoorstel werd opgeroepen tot het openhouden van twee grensposten naar Syrië voor zes maanden. Rusland, een van de belangrijkste bondgenoten van Syrië, en China verzetten zich echter tegen twee grensovergangen.

Minister Goffin heeft het over een ‘moeilijk overleg’ met de leden van de Veiligheidsraad, maar zegt dat het compromis de essentiële humanitaire hulp voor meer dan 3 miljoen Syriërs gedurende twaalf maanden in stand houdt. Hij roept alle actoren op om hun verantwoordelijkheid op te nemen, en verzekert dat België zich zal blijven inzetten voor het overleven van het Syrische volk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content