Bijeenkomsten van de Internationale Walvisvaartcommissie willen wel eens woelig verlopen.

In maart heeft Japan na een internationaal vonnis zijn "wetenschappelijke jacht" in het zuidpoolgebied moeten staken

Maar het land legt zich niet bij die beslissing neer. "De Japanners willen hun programma van wetenschappelijke jacht heropstarten", aldus een specialist in de krant Le Soir. "Ze hebben een versie bedacht die volgens hen conform is aan het arrest van de rechtbank".

Vele andere lidstaten, de EU, Australië en Nieuw-Zeeland, zien niet in waarom voor wetenschappelijk onderzoek dieren gedood moeten worden.

Het algemene jachtverbod, in 1986 ingesteld voor alle commerciële walvisvangst (maar niet voor volkeren die de jacht gebruiken om levenstocht te verzamelen), komt ook opnieuw op de agenda.

(Belga/RR)

Bijeenkomsten van de Internationale Walvisvaartcommissie willen wel eens woelig verlopen. In maart heeft Japan na een internationaal vonnis zijn "wetenschappelijke jacht" in het zuidpoolgebied moeten stakenMaar het land legt zich niet bij die beslissing neer. "De Japanners willen hun programma van wetenschappelijke jacht heropstarten", aldus een specialist in de krant Le Soir. "Ze hebben een versie bedacht die volgens hen conform is aan het arrest van de rechtbank".Vele andere lidstaten, de EU, Australië en Nieuw-Zeeland, zien niet in waarom voor wetenschappelijk onderzoek dieren gedood moeten worden. Het algemene jachtverbod, in 1986 ingesteld voor alle commerciële walvisvangst (maar niet voor volkeren die de jacht gebruiken om levenstocht te verzamelen), komt ook opnieuw op de agenda.(Belga/RR)