België wil rol spelen in Libië na Khaddafi

De Belgische regering wil een rol spelen in de heropbouw van Libië na het vertrek van kolonel Khaddafi.

België wil onder leiding van de Verenigde Naties meewerken aan de overgang naar een democratisch Libië. Dat laten premier Yves Leterme en de ministers Steven Vanackere (Buitenlandse Zaken) en Pieter De Crem (Defensie) in een mededeling weten.

Historisch moment

“Dit historisch moment biedt een concrete hoop op het einde van het geweld tegen de Libische bevolking door het regime van Moammar Khaddafi”, zeggen de Belgische ministers.

Legitimiteit

“Dit regime had alle legitimiteit verloren, zoals ook bevestigd werd door de beslissing van het Internationaal Strafhof om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Khaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en Abdullah al-Sanussi, op beschuldiging van misdaden tegen de menselijkheid. Het is de grote verdienste van de Libische bevolking dat ze na 42 jaar een einde heeft gemaakt aan de repressie van Kadhafi’s Jamahiriya-regime”, luidt het.

Onschuldige slachtoffers

België werkte actief mee aan de door de VN-gemandateerde NAVO-operatie die de burgerbevolking in Libië moest beschermen. “Door een snel en krachtdadig optreden van de NAVO, met een Belgische bijdrage, kon voorkomen worden dat er nog meer onschuldige slachtoffers zouden vallen”, zeggen Leterme, Vanackere en De Crem.

Transitieproces

De Belgische regering roept “de legitieme vertegenwoordigers van de Libische bevolking” op “om nu hun verantwoordelijkheid op te nemen, leiderschap en eensgezindheid te tonen, en de juiste omstandigheden te creëren waarin het transitieproces kan plaatsvinden”.

In het belang van regionale stabiliteit hoopt België ook op steun van Arabische partners. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content