België verwittigd bij start van de Amerikaanse aanval

Steven Vandeput © Belga

‘We zijn op de hoogte gesteld op het ogenblik dat de Tomahawks vertrokken’, zegt minister van Defensie Steven Vandeput na de Amerikaanse raketaanval op Syrië.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) spreekt zich niet uit over de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis, van waaruit de gifgasaanval van dinsdag zou zijn uitgevoerd. “Dit is een unilateraal gegeven tussen de VS en Syrië en valt niet binnen het kader van de coalitie tegen IS”, klinkt het op het kabinet-Vandeput. “We zijn op de hoogte gesteld op het ogenblik dat de Tomahawks vertrokken”, verklaarde minister van Defensie Steven Vandeput in de rand van de huldeplechtigheid voor de Belgische militairen die gesneuveld zijn in operaties sinds 1945.

‘België heeft niet deelgenomen’

“De Amerikanen hebben gedaan wat ze op voorhand hebben gezegd wat ze zouden doen bij de inzet van chemische wapens”, zei Vandeput. Hij benadrukte dat België op geen enkele manier aan de actie heeft deelgenomen. “De Verenigde Staten hebben alle coalitiepartners laten weten dat het om een unilaterale operatie ging”, voegde hij eraan toe.

Ik hoop dat de zaak niet verder escaleert en dat het bij één actie blijft

Steven Vandeput, minister van Defensie

België maakt deel uit van de internationale coalitie – onder leiding van de VS – die vanuit de lucht strijd levert tegen terreurgroep IS in Syrië en Irak. Maar de Amerikaanse aanval met tientallen Tomahawk-raketten op de luchtmachtbasis Shayrat kadert daar niet in. “We moeten nu bekijken wat er verder gebeurt. Ik hoop dat de zaak niet verder escaleert en dat het bij één actie blijft”, antwoordde Steven Vandeput op vragen over de gevolgen van de Amerikaanse reactie.

Gevolgen voor Belgische F16’s

De aanval kan wel potentiële gevolgen hebben voor de Belgische F-16’s in het gebied. Rusland heeft immers beslist om het luchtruimakkoord met de VS te schorsen, dat werd afgesloten om ongelukken boven Syrië te vermijden. Beide grootmachten bombarderen boven Syrië, maar doen dat niet zij aan zij. De Belgische generale staf zou naar verluidt analyseren welke impact de Amerikaanse actie zou kunnen hebben, maar bevestigd werd dat nog niet.

Volgens het staatspersagentschap Sana zijn bij de Amerikaanse raketaanval negen burgers, waaronder vier kinderen, omgekomen. Zeven mensen liepen verwondingen op en heel wat woningen zijn verwoest in de dorpen al-Shayrat, al-Hamrat en al-Manzoul, dichtbij de geviseerde luchtmachtbasis. Het is niet duidelijk of bij dit cijfer de zes doden zijn geteld, die eerder waren aangegeven door het Syrische leger.

Reynders: ‘Amerikaanse reactie begrijpelijk’

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders vindt de aanval “begrijpelijk na de verschillende chemische aanvallen die aan Bachar Al-Assad worden toegewezen”.

“België en zijn Europese partners moeten proberen een escalatie te vermijden. Het is tijd dat de Europese Unie het initiatief neemt tot een dialoog tussen de verschillende partijen. De toestand is bijzonder complex, maar een politieke oplossing is de enige mogelijke”, verklaarde Reynders aan Belga.

De minister pleitte voor een “echt onderzoek” over de chemische aanval die dinsdag tientallen doden maakte in Khan Cheikhoun, in de Syrische provincie Idleb. “De verantwoordelijken moeten gestraft worden”, voegde Reynders eraan toe. Hij herinnerde er ook aan dat president Assad voor België niet aan de macht kan blijven bij de politieke overgang, na de “barbaarse acties” van zijn regime.

Partner Content