België verkozen tot lid van de VN-Veiligheidsraad: ‘Een zeer groot succes’

VN-Veiligheidsraad © Reuters

België mag in de periode 2019-2020 opnieuw in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaan zetelen.

Bij de stemming binnen de Algemene Vergadering vrijdag in New York kreeg ons land de steun van 181 van de 188 lidstaten die hun stem uitbrachten, wat meer is dan de vereiste tweederdemeerderheid.

België was samen met Duitsland kandidaat voor de twee vrijgekomen zetels binnen de groep van “West-Europese landen en anderen”. Die landengroep heeft recht op twee van de tien zitjes voor niet-permanente leden met een mandaat van twee jaar. Daarnaast zijn er nog de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad met vetorecht: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Van de 193 lidstaten waren er 190 aanwezig. Twee landen onthielden zich, zodat België 126 stemmen nodig had. Uiteindelijk klokte ons land af op 181 stemmen. Duitsland kreeg 184 stemmen. Ook Zuid-Afrika, Indonesië en de Dominicaanse Republiek kregen voldoende steun en zullen in de Veiligheidsraad zetelen.

Het wordt de zesde keer dat België tot de selecte club behoort. Onze permanente vertegenwoordiger in New York Marc Pecsteen mag zich dus opmaken om voor ons land twee jaar de honneurs waar te nemen in het hoogste gremium binnen de VN. Hij was in het verleden kabinetschef van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en was onder meer actief in Kigali.

Dossier-Congo

‘Een zeer groot succes’. Zo reageert de minister. Door de grote steun van de Algemene Vergadering krijgt België een sterke positie in de Veiligheidsraad, aldus minister Reynders.

De Dominicaanse Republiek, Duitsland en Zuid-Afrika kregen weliswaar iets meer stemmen. De minister ziet daarvoor een oorzaak in de ‘sterke, precieze standpunten’ die ons land inneemt in ‘een of andere moeilijke situatie, die soms georiënteerd zijn tegen een regering of leider, maar niet tegen een land’. Die houding kan volgens minister Reynders ‘soms negatieve reacties’ teweeg brengen.

De aanwezigheid in de Veiligheidsraad maakt het mogelijk om over verschillende dossiers rond de tafel te gaan zitten, zowel met de permanente als de niet-permanente leden. Zo wisselde Reydners eerder op de dag al van gedachten met de Zuid-Afrikaanse collega over de situatie in Congo en Burundi. Naast de dagelijkse actuele dossiers, ziet de minister het dossier-Congo als een belangrijk thema voor de komende jaren. Ook de aanpak van kinderen in gewapende conflicten en veiligheid schuift hij als dossier naar voren, waarbij veiligheid ook slaat op de klimaatverandering en migratie.’Verwacht geen mirakels’, waarschuwt hij, ‘maar we gaan proberen meewerken aan oplossingen’.

‘Dit zeer fraaie resultaat is de beloning voor bijna 4 jaar diplomatieke inspanningen op alle niveaus.’

Charles Michel, premier

In naam van de Belgische regering wijst premier Charles Michel er op dat ons land tot de Veiligheidsraad toetreedt op een moment waarop multilateralisme niet langer voor iedereen vanzelfsprekend lijkt en zelfs door sommigen in vraag wordt gesteld. ‘Er zullen aanzienlijke inspanningen nodig zijn om in deze talrijke kwesties een consensus op te bouwen en actie te ondernemen voor vrede. België is klaar om deze uitdaging aan te gaan en zal dat met enthousiasme en overtuiging doen’, aldus de eerste minister. ‘Dit zeer fraaie resultaat is de beloning voor bijna 4 jaar diplomatieke inspanningen op alle niveaus’, besluit de premier. ‘Deze verkiezing bevestigt de geloofwaardigheid, efficiëntie en professionaliteit van onze diplomatie, die erin is geslaagd maar liefst 181 lidstaten ervan te overtuigen ons hun stem te geven. Die ze heeft overtuigd van de ernst van onze kandidatuur. Die ze ervan heeft overtuigd dat we bereid zijn om onze internationale verantwoordelijkheid weer op te nemen’.

Partner Content