België stuurt militairen naar Irak

Irak staat met stip op één als grootste bekommering in 2015 © Reuters

Na het inzetten van F-16’s in Jordanië, zal België waarschijnlijk 35 militairen naar Irak sturen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Ons land stuurt 35 militairen naar Irak om te strijden tegen Islamitische Staat (IS). De Belgische militairen zullen onder meer instaan voor het opleiden van Iraakse strijdkrachten. De federale ministerraad zet daarvoor vrijdag allicht het licht op groen. Dat heeft Belga uit betrouwbare bron vernomen.

Ondersteuning en beveiliging

Daarmee komt er een tweede luik aan het Belgische engagement in Irak. Eerder besliste ons land al om in de strijd tegen IS F-16’s in te zetten in Jordanië. Dat kadert in de Amerikaanse operatie “Inherent Resolve”.

Nu gaat het om een groep van 35 Belgische soldaten, van wie er 20 instaan voor opleidingen en 15 voor ondersteuning en beveiliging. De groep zal werken op de luchthaven van Bagdad. België schrijft zich daarmee in voor het programma “Building Partner Capacity” ter ondersteuning van het Iraakse leger.

1,8 miljoen euro

De Verenigde Staten vragen al sinds september naar Belgische steun. De beslissing moet vrijdag nog groen licht krijgen van de federale ministerraad. Die keurde in januari al wel de ontplooiing van een planningsploeg van drie personen goed (twee militairen in Bagdad en één officier in Koeweit). De geplande opleidingsmissie start in maart.

Er is geen deelname aan de gevechten gepland, verduidelijkt men. De missie past ook binnen de geplande operaties voor 2015 die op 18 december werden goedgekeurd door de ministerraad. De kostprijs van de missie wordt geraamd op 1,8 miljoen euro. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content