Een 70-tal Belgische militairen trekt naar Mali. Ze moeten er de Europese missie (EUTM) beschermen die instaat voor de opleiding van het regeringsleger. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Volgens het kabinet van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gaat het om een bewakingsopdracht (Force Protection) van het opleidingskamp. Het Belgische peloton zal instaan voor de bescherming van de infrastructuur en van de trainers en het andere personeel van de EUTM-missie.

"Zij zullen ook de konvooien tussen Koulikoro en Bamako beschermen en zich klaar houden voor een snelle interventiemacht (Quick Reaction Force) om tussenbeide te komen in geval van incidenten", luidt het.

België zal afwisselend met Spanje het commando over de bewakingsopdracht voeren.

Europese missie

De kwestie van een verhoogde deelname van België aan de Europese missie was vorige week al aan bod gekomen op een federaal kernkabinet, maar was toen naar een werkgroep verwezen.

De ministerraad besliste ook om de huidige deelname van twee medische-evacuatiehelikopters aan EUTM te verlengen. "Tot deze opdracht door een andere natie kan worden overgenomen en dit uiterlijk op 31 juli 2013", aldus het kabinet van De Crem. Het gaat om de twee A-109-helikopters en 35 personeelsleden die al sinds eind maart door België worden ingezet.

Eerste stap richting vrede

Enkele dagen geleden kwam er een doorbraak in maandenlange onderhandelingen in Burkina Faso tussen de Malinese regering en de Toearegrebellen. Het akkoord is een eerste uitweg uit het conflict en de politieke crisis die al 18 maanden duurt. (Belga/AVE)