Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. Het verdrag bevat criteria voor internationale wapentransacties. Vooral respect voor de mensenrechten en voor het internationale humanitaire recht. Uitvoer van wapens is verboden als er een risico bestaat dat ze zouden worden gebruikt voor genocides, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden. Het verdrag houdt ook rekening met het risico op geweldmisdrijven tegen vrouwen en kinderen. Voorts bevat het bepalingen die moeten voorkomen dat wapens in het illegale circuit terecht komen.

Illegale handel

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukt dat het verdrag een grote stap vooruit is in de reglementering van de internationale wapenhandel en de strijd tegen de illegale wapenhandel.

Omdat ons land pas anderhalve week geleden nog door een vreselijke misdaad met illegale oorlogswapens getroffen werd, is de minister er extra van overtuigd dat de wapenhandel nog beter moet worden gereguleerd en gecontroleerd.

EU-regels

Reynders wijst erop dat België al gebonden is door gedragsregels die in de Europese Unie overeengekomen zijn. Die regels zijn in bepaalde gevallen strikter dan de verdragsregels. Hij roept de staten die het verdrag nog niet tekenden of ratificeerden op om dat zo snel mogelijk te doen. (Belga/TV)

Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. Het verdrag bevat criteria voor internationale wapentransacties. Vooral respect voor de mensenrechten en voor het internationale humanitaire recht. Uitvoer van wapens is verboden als er een risico bestaat dat ze zouden worden gebruikt voor genocides, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden. Het verdrag houdt ook rekening met het risico op geweldmisdrijven tegen vrouwen en kinderen. Voorts bevat het bepalingen die moeten voorkomen dat wapens in het illegale circuit terecht komen. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukt dat het verdrag een grote stap vooruit is in de reglementering van de internationale wapenhandel en de strijd tegen de illegale wapenhandel. Omdat ons land pas anderhalve week geleden nog door een vreselijke misdaad met illegale oorlogswapens getroffen werd, is de minister er extra van overtuigd dat de wapenhandel nog beter moet worden gereguleerd en gecontroleerd. Reynders wijst erop dat België al gebonden is door gedragsregels die in de Europese Unie overeengekomen zijn. Die regels zijn in bepaalde gevallen strikter dan de verdragsregels. Hij roept de staten die het verdrag nog niet tekenden of ratificeerden op om dat zo snel mogelijk te doen. (Belga/TV)