België ontbreekt in lijst 30 landen die strijd tegen klimaatverandering willen versnellen

Bezoekers poseren met het COP24-teken in Katowice, 11 december 2018 © Reuters

Een kleine dertig landen hebben woensdag op de klimaattop in Katowice (COP24) opgeroepen om het tempo van de strijd tegen de klimaatverandering te versnellen. België was (nog) niet in staat te ondertekenen, door de afwezigheid van het akkoord van de Vlaamse regering.

De verklaring van deze ‘High Ambition Coalition” werd voorlopig ondertekend door 26 landen, waarbij Canada, Costa Rica, Denemarken, Fiji, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Luxemburg, Spanje, het Verenigd Koninkrijk of nog Nieuw-Zeeland. Europees Commissaris Cañete ondertekende de tekst eveneens.

België was daar niet toe in staat. ‘Brussel, Wallonië en de federale regering gingen akkoord met de tekst’, aldus federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem aan Belga. ‘Vlaanderen moet er nog over nadenken, en heeft geen “nee” gezegd’.

Het lijkt er dus op dat de deur op een kier blijft voor een latere ondertekening van België. Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) laakte de houding van de Vlaamse regering, en vooral van de N-VA. Hij beschuldigde de partij van opnieuw ‘afremmen’ en van ‘saboteren’. Collega Bruno Tobback (sp.a) omschreef de toestand als ‘genant’.

Greenpeace: ‘België staat opnieuw met billen bloot’

België staat opnieuw met de billen bloot op de klimaattop, reageert milieuorganisatie Greenpeace. ‘Dit is een zoveelste middenvinger van onze overheid naar de 75.000 bezorgde Belgen die tien dagen geleden op straat kwamen om meer klimaatambitie te eisen’, aldus woordvoerder Joeri Thijs.

De Vlaamse regering, en met name N-VA, is de belangrijkste blokkerende factor voor ambitieus klimaatbeleid. ‘Maar dit is een collectief falen van álle politiek verantwoordelijken. Federaal minister Marghem heeft nooit geprobeerd om blokkeringen op te heffen of compromissen te smeden tussen de regio’s. Iedereen wijst naar elkaar. Wie klimaatambitie in de weg staat en enkel de belangen van enkele grote bedrijven dient, draagt een loodzware historische verantwoordelijkheid’, meent Thijs.

Michel: parlement en deelstaten moeten mee

Premier Charles Michel wil de Belgische klimaatambities wel opschroeven, maar dan moeten het parlement en de deelstaten mee. Dat liet hij woensdagavond verstaan tijdens een gedachtewisseling in de Kamer.

De gedachtewisseling kwam er op vraag van Groen-Ecolo. De groenen willen ook een resolutie door de Kamer loodsen waarin ons land de klimaatambities nog opschroeft. De premier heeft daar wel oren naar, liet hij woensdag verstaan. ‘Net als u besef ik wat de inzet is voor ons en de komende generatie’, klonk het. ‘Het is de wil van de regering om het debat op te starten om ons ambitieniveau te versterken en om daarbij becijferde doelstellingen te gebruiken.’

De premier wil het punt volgende week ook voor het Overlegcomité brengen, waar de verschillende deelregeringen van ons land samenkomen. De premier vraagt daar ‘een duidelijk mandaat van de deelgebieden’, maar met ‘respect voor de institutionele regels.’

Verder moet ook het parlement nog mee willen. De huidige oranje-blauwe regeringscoalitie heeft geen meerderheid in het halfrond. ‘Ik bevestig met sterke vastberadenheid dat we absoluut meer willen doen, maar een resolutie van een fractie is één ding. Dat is nog geen meerderheid in het parlement. We zullen zien of het mogelijk is om dat te steunen met een meerderheid in het parlement, wat belangrijk is gezien de politieke omstandigheden.’

De premier toonde zich ook voorstander van een soort taskforce die de klimaatambities verder moet onderzoeken, en van het voorstel van de Waalse regering om de VN-klimaattop in 2020 (COP26) te organiseren.

Ecolo-kopstuk Jean-Marc Nollet was niet volledig tevreden met de uitspraken van de premier. ‘Er is geen engagement, en er zijn geen cijfers’, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content