Pas besparen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, zoals de Belgische regering van plan was, gaat niet door, schrijft De Standaard. Van Europa moet de ontwerpbegroting ten laatste op 1 oktober af zijn.

Dat is een tegenvaller voor de regering Di Rupo. Die moet volgens berekeningen van de Nationale Bank voor 3,5 miljard euro bijkomende besparingen vinden en zal dus noodgedwongen onpopulaire maatregelen moeten nemen vóór de coalitiepartijen in de gemeenten naar de kiezer moeten.

Six Pack

In Straatsburg stemt het Europees parlement vandaag over matregelen ervoor zullen zorgen dat de meeste lidstaten hun ontwerpbegrotingen voor 1 oktober aan de Europese Commissie moeten voorleggen. Die heeft dan tot 15 november de tijd om wijzigingen te eisen. De data zijn vervroegd om ook de nationale parlementen tijd te geven om de begrotingen te behandelen.

Eén en ander kadert in het zogenaamde 'two pack' het pakket van maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de lidstaten het 'six pack' respecteren. Dat zijn dan weer de afspraken die de EU-lidstaten tot begrotingsdiscipline dwingen.

Data liggen vast

Het Europees parlmenet stemt vandaag over de maatregel. Volgens De Standaard zullen de Belgen in het Europees parlement van zich laten horen in het halfrond. Maar dat zal niks fundamenteels meer veranderen, zegt CD&V-Europarlementslid Marianne Thyssen aan de krant. "Die data zullen niet meer veranderen." (TV)

Pas besparen na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, zoals de Belgische regering van plan was, gaat niet door, schrijft De Standaard. Van Europa moet de ontwerpbegroting ten laatste op 1 oktober af zijn. Dat is een tegenvaller voor de regering Di Rupo. Die moet volgens berekeningen van de Nationale Bank voor 3,5 miljard euro bijkomende besparingen vinden en zal dus noodgedwongen onpopulaire maatregelen moeten nemen vóór de coalitiepartijen in de gemeenten naar de kiezer moeten. Six Pack In Straatsburg stemt het Europees parlement vandaag over matregelen ervoor zullen zorgen dat de meeste lidstaten hun ontwerpbegrotingen voor 1 oktober aan de Europese Commissie moeten voorleggen. Die heeft dan tot 15 november de tijd om wijzigingen te eisen. De data zijn vervroegd om ook de nationale parlementen tijd te geven om de begrotingen te behandelen. Eén en ander kadert in het zogenaamde 'two pack' het pakket van maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de lidstaten het 'six pack' respecteren. Dat zijn dan weer de afspraken die de EU-lidstaten tot begrotingsdiscipline dwingen. Data liggen vast Het Europees parlmenet stemt vandaag over de maatregel. Volgens De Standaard zullen de Belgen in het Europees parlement van zich laten horen in het halfrond. Maar dat zal niks fundamenteels meer veranderen, zegt CD&V-Europarlementslid Marianne Thyssen aan de krant. "Die data zullen niet meer veranderen." (TV)