Voedsel is in België relatief duurder dan in onze buurlanden, maar nog altijd een heel stuk goedkoper dan in het Zuiden. Het aandeel van voedingsaankopen in het dagdagelijks budget, ligt voor de meeste Afrikanen gevoelig hoger dan voor een Belg. Dat is een van de vaststellingen in de 'Good Enough to Eat'-index van Oxfam, waarin België in de algemene rangschikking op een vierde plaats eindigt.

De 'Good Enough to Eat'-index van Oxfam vergelijkt de voedseluitdagingen van 125 landen. De index onderzoekt vier essentiële zorgen voor consumenten overal ter wereld: "Hebben mensen genoeg te eten? ", "Kunnen mensen eten betalen? ", "Is het voedsel van goede kwaliteit? " en "welke invloed heeft de voeding op de gezondheid? "

Nederland

Nederland staat op de eerste plaats in de ranglijst, met een combinatie van voldoende, hoogwaardige, gezonde en betaalbare voeding. De top 20 bestaat op Australië (8ste) na volledig uit Europese landen. De VS staan op een 21ste plaats.

De dertig laatste plaatsen worden door Afrikaanse landen bekleed, met vijf uitzonderingen: Laos, Bangladesh, Pakistan, Jemen en India staan eveneens onderaan. Tsjaad is weinig benijdenswaardige rode lantaarn. In Burundi, Jemen, Madagascar en India hebben burgers het meeste moeite om voldoende voedsel te vinden, met de slechtste cijfers voor ondervoeding en kinderen onder het normale gewicht.

Zwaarlijvigheid

De VS, Mexico en Saoedi-Arabië hebben de hoogste niveaus van zwaarlijvigheid en diabetes. België zit daar telkens in de middenmoot.

Eén op acht lijdt honger, terwijl er voldoende voedsel is voor iedereen. Dat is schandalig

Thierry Kesteloot, Oxfam-Solidariteit

IJsland behaalt dan weer een perfecte score voor de kwaliteit van zijn voedsel in termen van variëteit en veilig water. Maar door de hogere niveaus van zwaarlijvigheid en diabetes eindigt het land in de algemene rangschikking op een dertiende plaats. Op dezelfde manier halen ongezonde eetgewoonten de VS naar omlaag tot de 21ste plaats.

Voldoende voedsel

"Armoede en ongelijkheid zijn de echte oorzaken van honger", zegt Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker voedsel en landbouw bij Oxfam-Solidariteit. "Honger is het gevolg van ongelijkheid in macht en koopkracht, van een gebrekkig beleid, van falende markten, van gebrek aan geld en middelen om de goederen en diensten te kopen die mensen nodig hebben. Een groot gedeelte van de wereld heeft gebrek aan voldoende gezond en betaalbaar voedsel".

De Oxfam-campagne "GROEI" roept op tot een dringende hervorming van de manier waarop voedsel wereldwijd wordt geproduceerd en gedistribueerd, "om een einde te maken aan het schandaal dat één op acht mensen honger lijdt terwijl er voldoende voedsel is voor iedereen". (Belga/AVE)

Voedsel is in België relatief duurder dan in onze buurlanden, maar nog altijd een heel stuk goedkoper dan in het Zuiden. Het aandeel van voedingsaankopen in het dagdagelijks budget, ligt voor de meeste Afrikanen gevoelig hoger dan voor een Belg. Dat is een van de vaststellingen in de 'Good Enough to Eat'-index van Oxfam, waarin België in de algemene rangschikking op een vierde plaats eindigt. De 'Good Enough to Eat'-index van Oxfam vergelijkt de voedseluitdagingen van 125 landen. De index onderzoekt vier essentiële zorgen voor consumenten overal ter wereld: "Hebben mensen genoeg te eten? ", "Kunnen mensen eten betalen? ", "Is het voedsel van goede kwaliteit? " en "welke invloed heeft de voeding op de gezondheid? " Nederland staat op de eerste plaats in de ranglijst, met een combinatie van voldoende, hoogwaardige, gezonde en betaalbare voeding. De top 20 bestaat op Australië (8ste) na volledig uit Europese landen. De VS staan op een 21ste plaats. De dertig laatste plaatsen worden door Afrikaanse landen bekleed, met vijf uitzonderingen: Laos, Bangladesh, Pakistan, Jemen en India staan eveneens onderaan. Tsjaad is weinig benijdenswaardige rode lantaarn. In Burundi, Jemen, Madagascar en India hebben burgers het meeste moeite om voldoende voedsel te vinden, met de slechtste cijfers voor ondervoeding en kinderen onder het normale gewicht. De VS, Mexico en Saoedi-Arabië hebben de hoogste niveaus van zwaarlijvigheid en diabetes. België zit daar telkens in de middenmoot. IJsland behaalt dan weer een perfecte score voor de kwaliteit van zijn voedsel in termen van variëteit en veilig water. Maar door de hogere niveaus van zwaarlijvigheid en diabetes eindigt het land in de algemene rangschikking op een dertiende plaats. Op dezelfde manier halen ongezonde eetgewoonten de VS naar omlaag tot de 21ste plaats. "Armoede en ongelijkheid zijn de echte oorzaken van honger", zegt Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker voedsel en landbouw bij Oxfam-Solidariteit. "Honger is het gevolg van ongelijkheid in macht en koopkracht, van een gebrekkig beleid, van falende markten, van gebrek aan geld en middelen om de goederen en diensten te kopen die mensen nodig hebben. Een groot gedeelte van de wereld heeft gebrek aan voldoende gezond en betaalbaar voedsel". De Oxfam-campagne "GROEI" roept op tot een dringende hervorming van de manier waarop voedsel wereldwijd wordt geproduceerd en gedistribueerd, "om een einde te maken aan het schandaal dat één op acht mensen honger lijdt terwijl er voldoende voedsel is voor iedereen". (Belga/AVE)