Tijdens de laatste ministerraad voor de vakantie is daartoe vorige week het licht op groen gezet. De vrijgemaakte middelen kaderen in een reeks initiatieven rond 'conflictpreventie'.

Een eerste project mikt op de opleiding van 30.000 verkiezingswaarnemers, onder wie 38 procent vrouwen. Zij zullen tijdens de verschillende stembusgangen ingezet worden in de 7.500 stembureaus doorheen het hele land.

België voorziet als enige donor 540.000 euro voor het initiatief, zo vernam Belga bij Buitenlandse Zaken.

Totale kost van 1,5 miljoen euro
Nog eens 500.000 euro gaat naar een tweede project, uitgevoerd door het gespecialiseerde Carter Centre. Het mikt op de opleiding en de inzet van 6.000 nationale waarnemers. Daarnaast voorziet het centrum ook de inzet van internationale waarnemers. Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 1,5 miljoen euro.

Op 28 november van dit jaar staan in Congo presidentiële en parlementsverkiezingen gepland. Op 8 augustus 2013 volgen ook lokale verkiezingen. (Belga/SD)

Tijdens de laatste ministerraad voor de vakantie is daartoe vorige week het licht op groen gezet. De vrijgemaakte middelen kaderen in een reeks initiatieven rond 'conflictpreventie'. Een eerste project mikt op de opleiding van 30.000 verkiezingswaarnemers, onder wie 38 procent vrouwen. Zij zullen tijdens de verschillende stembusgangen ingezet worden in de 7.500 stembureaus doorheen het hele land. België voorziet als enige donor 540.000 euro voor het initiatief, zo vernam Belga bij Buitenlandse Zaken. Totale kost van 1,5 miljoen euro Nog eens 500.000 euro gaat naar een tweede project, uitgevoerd door het gespecialiseerde Carter Centre. Het mikt op de opleiding en de inzet van 6.000 nationale waarnemers. Daarnaast voorziet het centrum ook de inzet van internationale waarnemers. Het totale kostenplaatje wordt geraamd op 1,5 miljoen euro. Op 28 november van dit jaar staan in Congo presidentiële en parlementsverkiezingen gepland. Op 8 augustus 2013 volgen ook lokale verkiezingen. (Belga/SD)