België enige land dat nog geen eurocommissaris aanwees

Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD) en Didier Reynders (MR) © Belga

België is het laatste land dat nog geen formele kandidaat heeft aangewezen voor een portefeuille in de volgende Europese Commissie.

België is het laatste land dat toekomstig voorzitter Jean-Claude Juncker nog geen naam doorspeelde voor een portefeuille in de volgende Europese Commissie. Als voorlaatste land heeft Bulgarije immers zopas Kristalina Georgieva aangeduid, huidig eurocommissaris voor Humanitaire Hulp.

België en Bulgarije bevinden zich dezer dagen allebei in de overgang naar een nieuwe regering, wat een belangrijke post invullen niet evident maakt. Zowel ons land als Bulgarije hield zich dus niet aan de deadline van 31 juli die Juncker gelanceerd had. Sofia heeft de knoop intussen wel formeel doorgehakt, meldt de Bulgaarse pers. Zoals verwacht kwam Georgieva uit de bus, die hoopt de opvolgster te worden van EU-topdiplomate Catherine Ashton.

Ook de Pool Radoslaw Sikorski en de Italiaanse Federica Mogherini mikken op de post, terwijl in ons land de namen circuleren van huidig eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) en buitenlandminister Didier Reynders (MR). Maar ook Marianne Thyssen (CD&V) is kanshebber om voor België in de Europese Commissie te zetelen.

Een formele kandidaat heeft België nog niet aangewezen. Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) vroeg de federale formateurs wat hij aan Juncker moest laten weten, maar de onderhandelaars van N-VA, CD&V, Open VLD en MR besloten zich pas later in de formatie over de kwestie te buigen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content