België blijft nummer 18 op VN-ontwikkelingsindex

België staat net als vorig jaar op de achttiende plaats op de VN-ontwikkelingsindex. Noorwegen is eerste, Congo staat helemaal onderaan.

België staat net als vorig jaar achttiende op de ranglijst van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen, voor Australië, Nederland en Nieuw-Zeeland. Onderaan de lijst staan Burundi, Niger en de Democratische Republiek Congo.

De index van de menselijke ontwikkeling (ontwikkelingsindex) of Human Development Index (HDI) vergelijkt sinds 1990 de ontwikkelingsgraad van de VN-lidstaten. Criteria zijn onder meer armoede, onderwijs en levensverwachting.

De levensverwachting in België is 80 jaar. Japan staat bovenaan met 83,4 jaar; Sierra Leone onderaan met 47,8 jaar.

Een plaats gezakt sinds 2006

Ons land behoudt dezelfde plaats als vorig jaar, maar zakt een plaats tegenover 2006. Nederland won in dezelfde periode vijf plaatsen. Hongkong won sinds 2006 veertien plaatsen en staat nu 13de. Libië verloor tien plaatsen sinds 2010 en staat 64ste.

De vijftien laatste plaatsen worden bezet door Afrikaanse landen. De enige niet-Afrikaanse landen bij de laatste dertig zijn Haïti (158ste) en Afghanistan (172ste). (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content