‘Belg betrokken bij zelfmoordaanslag van IS’

© VTM

Voor het eerst heeft een Belgisch lid van de terreurgroep IS een zelfmoordaanslag gepleegd in Irak. Het gaat om Abu Bakr al-Belgiki. Omdat dat niet zijn echte naam is, kan Buitenlandse Zaken de man nog niet identificeren.

Voor het eerst heeft een Belgische IS-strijder een zelfmoordaanslag gepleegd in Irak. Het gaat om Abu Bakr al-Belgiki. De man zou deel hebben uitgemaakt van een groep van zeven zelfmoordenaars die bomauto’s lieten ontploffen in de stad Ramadi. Daarbij zijn zeker tien doden gevallen.

Een Belg, een Syriër en een jihadist uit de Kaukasus zouden deel hebben uitgemaakt van de kamikazes, zo moet blijken uit informatie die op de sociale netwerken is verspreid door pro-IS-accounts.

“Buitenlandse zaken kan hem echter nog niet officieel identificeren”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Al Belgiki is niet zijn echte naam. Het is een naam die hij gekregen heeft toen hij bij IS kwam. Alle banden worden doorgeknipt met het thuisland, maar in de naam is wel een verwijzing naar de herkomst.”

Er zitten ook Belgische militairen in Irak, vlakbij Ramadi waar vanmorgen de zelfmoordactie plaatsvond. “Toch is er geen reden tot paniek”, aldus Karel Lattrez.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Offensief

In het noordoosten van Syrië is IS een offensief begonnen in een door Koerden gecontroleerde regio aan de grens met Turkije. Rond de 1.000 strijders vielen twee dorpen ten zuiden van de grensstad Ras al-Ayn aan, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Bij de gevechten zouden langs beide kanten tientallen doden gevallen zijn.

Iraaks leger ‘neemt deel Tikrit in’

Meer dan een week na het begin van een groot offensief tegen IS hebben Iraakse strijdkrachten de eerste delen van Tikrit ingenomen. Dat maakte het leger bekend. De troepen en sjiitische milities hebben gebieden in het noorden en westen van Tikrit onder controle, verklaarde een Iraakse officier woensdag. Er is slechts zwakke tegenstand van IS. Vanwege talrijke bermbommen konden de Iraakse strijdkrachten maar langzaam oprukken. Tikrit ligt aan een belangrijke weg tussen de hoofdstad Bagdad en het IS-bolwerk Mosoel in het noorden van het land. De Iraakse troepen omsingelen Tikrit al enkele dagen, maar hadden nog niet geprobeerd de stad binnen te dringen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content