De wet werd goedgekeurd met 41 stemmen voor en 1 onthouding. De oppositie had beslist om de stemming te boycotten. De voorafgaande debatten raakten zo verhit dat meerdere parlementsleden uit de zaal werden gezet. Volgens het parlementslid Ted Hui van de Democratische Partij is de wet vaag en kan ze gemanipuleerd worden. Zo is niet precies vastgelegd wat belediging van het volkslied precies inhoudt. "En de straffen zijn serieus", zegt hij. "Op dit moment hebben we nog ons rechtssysteem en de rechtbanken zijn nog onafhankelijk. Maar dit zal niet de enige wet zijn die onze rechterlijke macht zal ondermijnen."

Tijdens de zitting hekelde het pro-democratische Ray Chan dan weer dat de stemming net vandaag moest plaatsvinden, op de dag van de herdenking van het protest op het Tiananmenplein in Peking in 1989. Veel pro-democratische betogers en politici in Hongkong zien de nieuwe wet als de volgende stap van Peking om de grip op Hongkong te vergroten.

Mogelijk komt het donderdag ook tot grote demonstraties in de straten van Hongkong, tijdens de herdenking van het protest op het Tiananmenplein. Traditioneel wordt dat protest ieder jaar groots herdacht in Hongkong, maar de massale herdenkingen zijn verboden vanwege het coronavirus. Nu worden door de hele stad kaarsen aangestoken om het protest te herdenken.

In China is het verboden om het protest te herdenken. Daar is het taboe.

De wet werd goedgekeurd met 41 stemmen voor en 1 onthouding. De oppositie had beslist om de stemming te boycotten. De voorafgaande debatten raakten zo verhit dat meerdere parlementsleden uit de zaal werden gezet. Volgens het parlementslid Ted Hui van de Democratische Partij is de wet vaag en kan ze gemanipuleerd worden. Zo is niet precies vastgelegd wat belediging van het volkslied precies inhoudt. "En de straffen zijn serieus", zegt hij. "Op dit moment hebben we nog ons rechtssysteem en de rechtbanken zijn nog onafhankelijk. Maar dit zal niet de enige wet zijn die onze rechterlijke macht zal ondermijnen." Tijdens de zitting hekelde het pro-democratische Ray Chan dan weer dat de stemming net vandaag moest plaatsvinden, op de dag van de herdenking van het protest op het Tiananmenplein in Peking in 1989. Veel pro-democratische betogers en politici in Hongkong zien de nieuwe wet als de volgende stap van Peking om de grip op Hongkong te vergroten. Mogelijk komt het donderdag ook tot grote demonstraties in de straten van Hongkong, tijdens de herdenking van het protest op het Tiananmenplein. Traditioneel wordt dat protest ieder jaar groots herdacht in Hongkong, maar de massale herdenkingen zijn verboden vanwege het coronavirus. Nu worden door de hele stad kaarsen aangestoken om het protest te herdenken. In China is het verboden om het protest te herdenken. Daar is het taboe.