De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties is opgestapt uit de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad uit protest tegen de uitspraak van de VS, die de bijeenkomst "een stunt van Rusland" noemden.

"Ik heb nog nooit zo een gebrek aan tact gezien bij de Amerikanen als vandaag", zei de Russische ambassadeur Vitaly Churkin bij het verlaten van de door zijn land bijeengeroepen spoedzitting. Volgens Churkin zei zijn Amerikaanse collega Samantha Power dat ze "niet geïnteresseerd was" in wat hij had te zeggen omdat de vergadering "een stunt" was. Daarop verliet Churkin verontwaardigd de bijeenkomst.

Rusland wilde tijdens de extra zitting van de Veiligheidsraad uitleg van Amerika over het bombardement dat zaterdag door de internationale anti-IS-coalitie onder leiding van de VS werd uitgevoerd op Syrische regeringstroepen, die verkeerdelijk voor IS-leden aanzien werden. "Dit is een ernstige bezprgdheid die we wilden delen met de Veiligheidsraad", zei Churkin. "Het is vrij opmerkelijk, en eerlijk gezegd zelfs verdacht, dat de Verenigde Staten ervoor kozen om op dit moment precies deze luchtaanval uit te voeren."

Voor de start van de vergadering noemde Power het initiatief van Rusland om een spoedvergadering bijeen te roepen "cynisch en hypocriet", omdat dat nog nooit gebeurde na een aanval van het Syrische regime op oppositietroepen of wanneer het regime de hulplevering aan belegerde gebieden belemmert.

De Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power heeft zaterdag herhaald dat Washington spijt heeft van de luchtaanval op een stelling van het Syrische leger, maar uitte tegelijkertijd felle kritiek op Ruslands dubbelzinnige houding.

"De aanval waarbij tientallen Syrische soldaten omkwamen was onbedoeld en we betreuren het verlies aan mensenlevens", zo zei Power aan de pers.

Vervolgens uitte ze felle kritiek op Moskou voor het samenroepen van de spoedvergadering. Volgens Power treft het Syrische regime "met een alarmerende regelmaat" opzettelijk burgerdoelwitten, en deed Rusland volgens haar nooit iets om dat te voorkomen. Ook gebruikt het regime vaak chemische wapens en heeft het al duizenden gevangenen mishandeld. "Nochtans", zo klonk het scherp, "heeft Rusland nog nooit zijn ongenoegen over die wreedheden laten blijken of er de Veiligheidsraad in spoedzitting voor samengeroepen".

Begin deze week ging er een staakt-het-vuren van kracht dat de Verenigde Staten en Rusland overeen kwamen. Dat heeft ook betrekking op een aantal rebellengroepen en het Syrische leger, maar niet op Islamitische Staat. Zaterdag voerde de internationale coalitie onder leiding van de VS een luchtaanval uit op een stelling van het Syrische leger, omdat ze dacht dat het om IS-strijders ging.

Met het voorval van zaterdag komt het al kwetsbare staakt-het-vuren nog meer onder druk te staan. Woensdag zien de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken elkaar op een vergadering van de Veiligheidsraad over Syrië.

Tientallen doden bij luchtaanval tijdens wapenstilstand

De internationale coalitie tegen Islamitische Staat heeft zaterdag in Syrië het zuiden van Deir al-Zour luchtaanvallen uitgevoerd tegen wat gedacht werd een strijdstelling van jihadisten in Syrië te zijn. Aan deze operatie werd onmiddellijk een einde gemaakt van zodra Russische verantwoordelijken verwittigden dat het mogelijk Syrische militairen betrof.

"Syrië is een complex theater van operaties met verschillende militaire krachten en milities dicht bij elkaar. De coalitie richt nooit intentioneel naar een Syrische militaire eenheid", aldus een mededeling van Centcom, het militair commando van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten.

Volgens het Amerikaanse leger hadden leden van de coalitie Rusland op voorhand geïnformeerd over de luchtaanvallen uit "professionele hoffelijkheid." "De coalitie gaat de omstandigheden van deze aanval onderzoeken en zien of er lessen uit kunnen getrokken worden", luidt het. Bij de bombardementen zouden tientallen Syrische soldaten gedood zijn.

(Belga/JH)

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties is opgestapt uit de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad uit protest tegen de uitspraak van de VS, die de bijeenkomst "een stunt van Rusland" noemden. "Ik heb nog nooit zo een gebrek aan tact gezien bij de Amerikanen als vandaag", zei de Russische ambassadeur Vitaly Churkin bij het verlaten van de door zijn land bijeengeroepen spoedzitting. Volgens Churkin zei zijn Amerikaanse collega Samantha Power dat ze "niet geïnteresseerd was" in wat hij had te zeggen omdat de vergadering "een stunt" was. Daarop verliet Churkin verontwaardigd de bijeenkomst. Rusland wilde tijdens de extra zitting van de Veiligheidsraad uitleg van Amerika over het bombardement dat zaterdag door de internationale anti-IS-coalitie onder leiding van de VS werd uitgevoerd op Syrische regeringstroepen, die verkeerdelijk voor IS-leden aanzien werden. "Dit is een ernstige bezprgdheid die we wilden delen met de Veiligheidsraad", zei Churkin. "Het is vrij opmerkelijk, en eerlijk gezegd zelfs verdacht, dat de Verenigde Staten ervoor kozen om op dit moment precies deze luchtaanval uit te voeren." Voor de start van de vergadering noemde Power het initiatief van Rusland om een spoedvergadering bijeen te roepen "cynisch en hypocriet", omdat dat nog nooit gebeurde na een aanval van het Syrische regime op oppositietroepen of wanneer het regime de hulplevering aan belegerde gebieden belemmert.De Amerikaanse VN-ambassadrice Samantha Power heeft zaterdag herhaald dat Washington spijt heeft van de luchtaanval op een stelling van het Syrische leger, maar uitte tegelijkertijd felle kritiek op Ruslands dubbelzinnige houding. "De aanval waarbij tientallen Syrische soldaten omkwamen was onbedoeld en we betreuren het verlies aan mensenlevens", zo zei Power aan de pers. Vervolgens uitte ze felle kritiek op Moskou voor het samenroepen van de spoedvergadering. Volgens Power treft het Syrische regime "met een alarmerende regelmaat" opzettelijk burgerdoelwitten, en deed Rusland volgens haar nooit iets om dat te voorkomen. Ook gebruikt het regime vaak chemische wapens en heeft het al duizenden gevangenen mishandeld. "Nochtans", zo klonk het scherp, "heeft Rusland nog nooit zijn ongenoegen over die wreedheden laten blijken of er de Veiligheidsraad in spoedzitting voor samengeroepen". Begin deze week ging er een staakt-het-vuren van kracht dat de Verenigde Staten en Rusland overeen kwamen. Dat heeft ook betrekking op een aantal rebellengroepen en het Syrische leger, maar niet op Islamitische Staat. Zaterdag voerde de internationale coalitie onder leiding van de VS een luchtaanval uit op een stelling van het Syrische leger, omdat ze dacht dat het om IS-strijders ging. Met het voorval van zaterdag komt het al kwetsbare staakt-het-vuren nog meer onder druk te staan. Woensdag zien de Russische en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken elkaar op een vergadering van de Veiligheidsraad over Syrië. (Belga/JH)