‘Belastingontwijking’ prins Charles onder vuur

Prins Charles stak zijn nek niet uit voor schrijver Rushdie. © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In Groot-Brittannië buigt een parlementscommissie zich over de belastingen die prins Charles zou nalaten te betalen.

‘De prins van Wales betaalt minder belasting dan zijn huishoudpersoneel’, kaart parlementslid Austin Mitchell (Labour) de koninklijke financiën aan.

Austin Mitchell bekritiseerde het feit dat de prins minder belastingen betaalt dan een gemiddelde huishouden in Groot-Brittannië. De uitzonderingsregel waardoor de prins geen belasting moet betalen op eigendom noemt Mitchell “middeleeuws en oneerlijk”. De prins zou zelf kunnen beslissen of hij al dan niet belastingen betaalt.

De parlementscommissie gaat meer bepaald de boekhouding van het hertogdom Cornwall van dichterbij bekijken, een gebied van 532 vierkante kilometer, hoofdzakelijk in het zuidwesten van Engeland, dat privébezit is van de kroonprins en dat hem het grootste deel van zijn inkomen oplevert.

Stemt uitzonderingsregel nog overeen met realiteit?

De prins, ook wel de hertog van Cornwall genoemd, en zijn vrouw Camilla hadden vorig jaar een inkomen van 20,2 miljoen Britse pond. Daarvan is 19 miljoen pond afkomstig van het hertogdom.

Volgens William Nye, de privésecretaris van de prins, betaalde Charles in 2012 wel degelijk de hoogst mogelijke belasting, namelijk 4,4 miljoen pond.

De commissie moet nu onderzoeken of de uitzonderingsregel voor de prins nog overeenstemt met de realiteit.

Partner Content