Dat is het oordeel van de commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement, na het bezoek van een parlementaire delegatie aan Tsjechië.

In het land bestaat geen mechanisme om belangenvermenging bij de verdeling van EU-middelen te verhinderen of te bestrijden, staat te lezen in het donderdag aangenomen rapport.

De delegatie van het EP ging op onderzoek uit na onthullingen dat de steenrijke Tsjechische premier Babis zijn invloed zou hebben aangewend om EU-subsidies door te sluizen naar het chemieconcern Agrofert. De juridische dienst van de Europese Commissie is hiervan op de hoogte maar heeft Praag tot 5 juni de tijd gegeven voor een reactie. Intussen staan wegens de coronacrisis de onderhandelingen tussen de lidstaten over een nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027) on hold, maar die kunnen in principe op elk moment weer opgestart worden.

'Babis is een van de rijkste personen, een van de grootste werkgevers en een van de grootste mediamagnaten van het land en sinds 2017 ook premier', aldus Nederlands sociaaldemocratisch Europarlementslid Lara Wolters (PvdA). 'En nu blijkt dat hij al die petten niet helemaal uit elkaar kan houden. De belangen van zijn zakenimperium heeft hij nooit helemaal afgestoten, terwijl dat imperium profiteert van Europees belastinggeld. Als de belangenverstrengeling van Babis bevestigd wordt, is dat onverenigbaar met zijn ambt als premier, zeker als hij moet onderhandelen over de Europese begroting.'

Dat is het oordeel van de commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement, na het bezoek van een parlementaire delegatie aan Tsjechië.In het land bestaat geen mechanisme om belangenvermenging bij de verdeling van EU-middelen te verhinderen of te bestrijden, staat te lezen in het donderdag aangenomen rapport. De delegatie van het EP ging op onderzoek uit na onthullingen dat de steenrijke Tsjechische premier Babis zijn invloed zou hebben aangewend om EU-subsidies door te sluizen naar het chemieconcern Agrofert. De juridische dienst van de Europese Commissie is hiervan op de hoogte maar heeft Praag tot 5 juni de tijd gegeven voor een reactie. Intussen staan wegens de coronacrisis de onderhandelingen tussen de lidstaten over een nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027) on hold, maar die kunnen in principe op elk moment weer opgestart worden. 'Babis is een van de rijkste personen, een van de grootste werkgevers en een van de grootste mediamagnaten van het land en sinds 2017 ook premier', aldus Nederlands sociaaldemocratisch Europarlementslid Lara Wolters (PvdA). 'En nu blijkt dat hij al die petten niet helemaal uit elkaar kan houden. De belangen van zijn zakenimperium heeft hij nooit helemaal afgestoten, terwijl dat imperium profiteert van Europees belastinggeld. Als de belangenverstrengeling van Babis bevestigd wordt, is dat onverenigbaar met zijn ambt als premier, zeker als hij moet onderhandelen over de Europese begroting.'