Belaagde Hillary Clinton krijgt steun van kranten, Obama en Noam Chomsky

Hillary Clinton in 2012 als minister van Buitenlandse Zaken samen met president Obama © REUTERS
Rudi Rotthier

In tijden van enige nood krijgt Hillary Clinton de voorbije uren en dagen enkele steunbetuigingen, de een al verrassender dan de andere.

In de peilingen van Democratische presidentskandidaten voelt Hillary Clinton de hete adem van Bernie Sanders in de nek. In de staat Iowa, waar de kiezers op 1 februari hun voorkeur bekendmaken, zijn de peilingen te nipt om een koploper aan te duiden. In New Hampshire, waar 8 dagen later wordt verkozen, ligt Bernie Sanders volgens de recentste peiling 27 procent voor op Clinton, die wel nationaal nog een (slinkende) voorsprong behoudt.

De Clintoncampagne, die de nachtmerrie van 2008 nog niet vergeten is, toen een voorspelde overwinning in rook opging, en die niet helemaal kan verklaren waarom de kandidaat terugvalt – tegenvallende eigen boodschap, of enthousiasme voor het radicalisme van socialist Sanders – trok op zoek naar goed nieuws, en kreeg dat ook. Zondag bepaalde de grootste krant van Iowa haar voorkeur. Aan Republikeinse kant steunt de Des Moines Register Marco Rubio, als een kandidaat van de hoop en het optimisme in contrast met de kandidaten van de angst en de uitsluiting. Al heel vroeg, in augustus, heeft deze krant zijn lezers opgeroepen om niet voor Donald Trump te stemmen. In de peilingen voor Ioawa staan Trump en Ted Cruz aan de leiding. Vraag is of de ondersteuning van de krant van Marco Rubio een kanshebber maakt.

Aan Democratische zijde spreekt de Register zich uit ten voordele van Hillary Clinton, omdat zij volgens de krant de ervaring en het sociaal gevoel heeft om een goede president te zijn. Sanders daarentegen, alds de krant, zal voor zijn voorstellen nooit een meerderheid vinden in het Congres. Een kleine kanttekening: aan Democratische zijde heeft de Des Moines Register nog nooit degene ondersteund die uiteindelijk de nominatie kreeg. In 2008 verleende de krant ook al haar steun aan Hillary Clinton, die ook toen in de peilingen aan de leiding stond, maar uiteindelijk werd gevloerd door zowel de latere winnaar Barack Obama als John Edwards. Haar derde plaats in Iowa was een opdoffer die Clinton tijdens die campagne nooit meer helemaal te boven kwam.

‘Republikeinen zijn onherkenbaar’

President Obama toonde zich in een uitvoerig podcast interview met nieuwssite Politico bijzonder levend over Hillary, en iets minder lovend voor Sanders. Dat Obama zijn opinie bekendmaakt over partijgenoten is niet heel gebruikelijk, maar is volgens Amerikaanse commentatore een wederdienst, voor de omhelzing van zijn programma door Clinton (ze heeft zijn mantel zo strak aangetrokken dat ze dreigt te stikken, aldus één van de commentaren).

De president heeft het in de podcast met enige nostalgie over Iowa, waar hij in 2008 tegen de verwachting in won – onder meer door recordaantallen kiezers naar de caucus te krijgen. Dat was “de meest bevredigende politieke periode uit mijn carrière”, aldus de president, het was “wat politiek hoort te zijn”.

Niet dat hij Sanders openlijk bekritiseert, maar het verschil in toon was volgens Politico duidelijk te merken. Zijn echte kritiek reserveerde Obama president voor de Republikeinen: “Denk daaraan. Toen ik tegen John McCain campagne voerde (in 2008), hadden wij diepe meningsverschillen, maar John McCain ontkende de klimaatverandering niet. John McCain riep niet op om moslims uit de VS te houden. De Republikeinse visie is niet gewoon naar rechts opgeschoven, ze is verhuisd naar een plaats die onherkenbaar is”.

‘Bernie kan knallen, Hillary voert campagne in proza, niet poëzie’

Over de Democraten dan: “Bernie (Sanders) kwam de campagne in met de luxe dat hij heel weinig kans maakte en dat hij gewoon kon knallen. Hij heeft de verdienste precies te zeggen wat hij gelooft. Hij toont daarbij grote authenticiteit, grote passie, hij kent geen vrees. Zijn houding is: ik heb niets te verliezen”.

“Ik denk dat Hillary begon met zowel het privilege – als de last – van de koploper. Mensen kijken altijd eerst naar het helle, blinkende object dat ze niet eerder gezien hebben – dat speelt in haar nadeel”. Ook haar ervaring is zowel privilege als last. Maar ze is “uitzonderlijk verstandig” (wicked smart), wat “haar voorzichtiger kan maken en van haar campagne eerder proza kan maken dan poëzie”.

Haar grote voordeel, aldus Obama, is dat ze zo ervaren is “dat ze van de eerste dag kan regeren, ze is meer ervaren dan om het even welke niet-president die ooit het presidentschap geambieerd heeft”.

Obama kijkt ook met enige nostalgie en ook spijt terug op hun onderling duel in 2007-2008. Hij moest harder dan ooit werken omdat Clinton “pure kracht, koppigheid, uithouding, doorzettingsvermogen” toonde, “We hadden een strijd die zo competitief en lang, duur, hard was als er ooit geweest is in een voorverkiezing, en zij moest alles doen wat ik deed maar dan, zoals (danseres) Ginger Rogers, in achteruit in hoge hakken. Ze moest vroeger uit bed dan ik omdat haar haar nog moest gedaan worden. Ze moest met de verwachtingen omgaan. Ze had het lastiger dan ik”.

Chomsky stemt ’tegen Republikeinen’

In een gesprek met het programma Up Front van Al Jazeera, dat op 29 januari wordt uitgezonden, geeft taalfilosoof en anarcho-socialist Noam Chomsky ook zijn stem aan Hillary – toch min of meer.

Hij zegt, volgens citaten die door Al Jazeera zijn vrijgegeven, dat hij “absoluut” voor Hillary Clinton zou stemmen als hij in een staat zou leven waar zijn stem een verschil kon maken. Hij woont in Boston, Massachusetts, waar de Democraten in presidentsverkiezingen altijd met forse marge winnen en waar het probleem zich niet stelt.

Maar in andere omstandigheden, als hij in Ohio of zo zou wonen, zou hij wel degelijk de deur uitgaan en zijn stem uitbrengen?

“Oh absoluut… Mijn stem zou gericht zijn tegen de Republikeinse kandidaat”. “Er zijn enorme verschillen” (tussen bijvoorbeeld Hillary Clinton en de Republikeinse kandidaat Ted Cruz). “Elke Republikeinse kandidaat ontkent ofwel klimaatverandering, of is een scepticus die vindt dat we niets aan het klimaat kunnen doen. Wat ze zeggen is: ‘Laten we de wereld vernietigen’. Is het waard om daartegen te stemmen? Ja”.

Chomsky ziet Bernie Sanders als “niet verkiesbaar” en “geen socialist”. Hij is “ten gronde een new dealer” (een voorstander van grote overheidsprogramma’s). “Ik ben het over vele dingen met hem eens, over andere niet. Ik denk eerlijk gezegd dat hij in ons systeem van voornamelijk gekochte verkiezingen niet veel kans maakt, maar als hij verkozen zou zijn, denk dat hij – van de huidige kandidaten – degene zou zijn die vanuit mijn standpunt de beste voorstellen heeft”. Dus samengevat: als hij in een staat zou leven waar het ertoe deed, en als Sanders niet de Democratische kandidaat wordt, zou Chomsky voor Clinton kiezen. Een razende aanbeveling is het niet maar voor Chomsky gaat het al vrij ver.

Partner Content