Bejaarde Rode Khmer-leiders krijgen levenslang

Een Cambodjaanse vrouw volgt het verdict van de gewezen Rode Khmer-leiders. © Reuters

De twee laatste nog levende Rode Khmer-leiders hebben levenslang gekregen nadat ze schuldig werden bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid.

Het Cambodja-tribunaal heeft de twee laatste nog levende Rode Khmer-leiders schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid. De leiders werden tot levenslange celstraffen veroordeeld.

Toch beweren de twee niets geweten te hebben van de gruweldaden tijdens het regime van de communistische leider Pol Pot. In die periode van 1975 tot 1979 stierven naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen omdat ze geëxecuteerd werden, verhongerden of als gevolg van zware arbeid.

Ondertussen zijn de vroegere leiders al wat ouder. Het 83-jarige gewezen staatshoofd Khieu Samphan stond samen met de 87-jarige Nuon Chea terecht, die als plaatsvervanger van Pol Pot ook bekend was als ‘Broeder Nummer 2’. Ze werden berecht voor de misdaden die begaan werden bij de massale evacuatie van de bevolking van Phnom Penh in 1975. De inwoners van de stad werden toen door de Rode Khmer gedwongen om in werkkampen op het platteland te gaan werken. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content